Trafikforsker stempler Uber som pirattaxikørsel

Den nye taxi-tjeneste er på kant med loven, lyder det fra flere eksperter.

Både Google og storbanken Goldman Sachs har investeret i Uber, der også har en udviklingsafdeling i Aarhus. (Foto: © KAI PFAFFENBACH, Scanpix)

Taxi-tjenesten Uber har fået den etablerede hyrevognsbranche op af førersædet. Dansk Taxi Råd og Trafikstyrelsen har politianmeldt den nye tjeneste, og ifølge en trafikforsker er der god grund til anmeldelserne.

- Uber er organiseret pirattaxikørsel. Vi kender pirattaxier, som kører rundt nytårsaften og er villige til at køre os hjem. Det her er organiseret, hvor chaufførerne kan tilkaldes via af en app, og derfor er det 100 procent konkurrence i forhold til det etablerede taxisystem, siger Per Homann Jespersen, trafikforsker ved Roskilde Universitet.

Uber tilbyder blandt andet den såkaldte samkørselsordningen Uber Pop, hvor private bilejere stiller sig til rådighed for andre. Det er ifølge afdelingschef i FDM's rådgivning, Per Alkestrup, på kant med lovgivningen.

- Hvis der er en hvis regelmæssighed over, at man tager passagerer med mod betaling, så vil jeg mene, at det ligger meget tæt op af taxikørsel, siger Per Alkestrup.

Fokus på forbrugernes sikkerhed

Taxikørsel i Danmark er, blandt andet af hensyn til forbrugerne, et meget reguleret område, hvor der er krav til chaufførernes uddannelse, bilernes sikkerhed og priserne på kørsel.

Sikkerheden et essentielt punkt for forbrugerne, og hos Forbrugerrådet Tænk vil man have klarhed over, om Uber egentlig overholder lovgivningen.

- Det er vigtigt, at kunderne kan føle sig sikre på, at det er en god chauffør, de kører med, og samtidig skal det være sikkert at betale, uden at man som forbruger bliver snydt, siger Asta Ostrowski, seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk.

Hun kalder det positivt, at der kommer mere konkurrence på taximarkedet. Samtidig mener Forbrugerrådet Tænk, at taxibranchen kan blive bedre til at implementere de muligheder, der ligger i teknologien, hvilket Uber har gjort i forhold til information og service til forbrugerne.

Reglerne bør granskes

FDM opfordrer myndighederne til hurtigst muligt får set reglerne igennem for at få klarhed over, om reglerne for hyrevognsbranchen er overtrådt og samtidig se efter, om reglerne er tidssvarende.

Uber har selv afvist, at tjenesten er i strid med gældende lovgivning i Danmark. Ud over Uber Pop, som er et pilotprojekt det næste halve år, tilbyder det amerikanske-baserede taxikoncept også Uber Black, som er et luksusprodukt. Kunder kan bestille en lækker bil, som kan transportere dem fra a til b cirka 20 procent dyrere end en traditionel taxitur.

Uber tager sig betalt for at formidle kontakten mellem parterne. Virksomheden får 20 procent af prisen.