Syge stuves stadig sammen på sygehuse

På flere store hospitaler i Region Hovedstaden er der stadig høj belægning af patienter trods politisk indsats

Overbelægning på flere danske sygehuse er stadig et stort problem, skriver Berlingske. Arkivfoto. (© DR)

Der har før været politisk fokus på at afskaffe problemet med overbelægning på danske hospitaler, hvor eksempelvis ældre patienter ligger på gangene og ikke får den fornødne pleje og behandling.

Og sådan ser virkeligheden stadig ud på en række stærkt pressede afdelinger på hospitaler i Region Hovedstaden.

Det gælder især medicinske afdelinger på steder som Hvidovre, Herlev og Glostrup, der stort set hver måned kæmpe med overbelægning på en eller flere afdelinger, skriver Berlingske mandag.

Øger dødeligheden

Det viser nye tal for belægningen på regionens hospitaler i de første otte måneder af 2014. Ifølge en opgørelse er der en meget høj belægning på 100 procent og derover i lange perioder på flere at afdelingerne.

Og det udløser kritik fra ældre- og patientorganisationer.

- Det er bekymrende, at der stadig er tydelige tegn på en meget høj belægning og også egentlig overbelægning på hospitalerne. Vi ved, at det betyder ringere patientsikkerhed, og at det øger dødeligheden, siger chefkonsulent i Ældresagen Mirjana Saabye.

Stor debat sidste år

En undersøgelse fra tidligere på året viser, at hvis der er høj belægningsgrad på en afdeling, det vil sige en belægning på 110 procent eller mere, er der ni procent flere, der dør på hospitalet, end når der er en belægning på under 80 procent.

Undersøgelsen er udarbejdet på baggrund af 2,6 millioner indlæggelser på danske medicinske afdelinger fra 1995 til 2012.

Sidste år skabte det stor debat, da der var meldinger om massiv overbelægning på hospitaler over hele landet.

Ny målsætning

I Region Hovedstaden vedtog politikerne derfor en strategi for at nedbringe tallet ved at formulere en målsætning om ingen overbelægning, hvortil der blev tildelt en bevilling på 40 millioner kroner.

Ifølge Region Hovedstaden er en væsentlig del af forklaringen, at der ligger en del færdigbehandlede patienter og venter på, at den hjælp de skal have, kommer på plads i deres hjemkommune.

/ritzau/