Ind til i går, torsdag, var det relativt nemt at købe ulovlige stoffer som hash, amfetamin og kokain på den mørke del af internettet.
Men i de seneste døgn har FBI og Europol lukket en stor del af de lyssky onlinemarkeder ned. Herunder også en række danske leverandører.
Det er blandt andet Silk Road 2 er blevet lukket, men også Hydra og Cloudnine er væk og det forlyder, at flere andre sider vil blive fjernet i løbet af de næste døgn.
Navnene dækker over onlinebutikker, der på den krypterede del af internettet har leveret en lang række ulovlige narkotiske stoffer til blandt andet danske kunder.
DR's Undersøgende Databaseredaktion har ind til torsdag fulgt flere af de danske hjemmesider, og har blandt andet registreret, at de har været leveringsdygtige i en lang række variationer af skunk, receptpligtig medicin, steroider, amfetamin, svampe og kokain.
”Bestil inden kl. 16.00 og vi sender samme dag”
En af de danske sælgere er Det Frie Apotek, der indtil torsdag opererede på Cloudnine. Det Frie Apotek solgte primært forskellige slags hash og skunk. På siden præsenterede Det Frie Apotek sig med ordene ”Bestil inden klokken 16 og vi sender samme dag”. I øvrigt leverer ”apoteket” vakuumpakket og i diskrete kuverter.
Det Frie Apotek skrev på Cloudnine, der er en online markedsplads, der gemmer sig bag kryptering, som gør det uhyre svært at spore afsenderen. Andre danske leverandører, der har mistet deres platform til at sælge stoffer, gemmer sig under dæknavne som Diamonddweller, hrtsolution, GoodmedsDK og PerfectGreen.
Omsatte for millioner af kroner om måneden
Den fælles operation mellem FBI og Europol har kodenavn Operation Onymous. FBI har i en pressemeddelelse beskrevet, hvordan en mand blev anholdt i San Francisco, Californien, anklaget for, under dæknavnet Defcon at drive platformen Silk Road 2, der har fungeret som et samlet varehus for et hav af kriminelle leverandører.
Dette website fungerede som et åbent marked for bl.a. forskellige stoffer. Her kunne narkohandlere melde sig til og tilbyde deres stoffer og kunderne fik mulighed for at bladre mellem de forskellige produkter og bestille varer hjem. Blandt udbyderne på Silk Road 2 var også minimum to danske sites, der nu er lukket.
Betaling foregik med den digitale møntfod Bitcoin. Ifølge FBI havde Silk Road 2 mere end 150.000 brugere fra hele verden og der har været en omsætning på adskillige millioner kroner om måneden.
To anholdt i Irland
I forbindelse med Operation Onymous har irsk politi anholdt to mænd i 30'erne, sigtet for at sælge stoffer via nettet. Politiet fandt ecstacy, LSD og andre stoffer for anslået 1,3 millioner kroner, samt større beløb i Euro og Bitcoin hos de to mænd, skriver BBC.
Skjulte krypterede netværk
Narkoomsætningen på nettet er vokset voldsom de senere år. På bare et halvt år er antallet af tilbud om stoffer på internettet steget fra 32.000 til 47.000. Det viser en undersøgelse fra Organisationen Digital Citizens Alliance, som blev offentliggjort i slutningen af august i år.
Narkomarkederne udnytter forskellige former for krypteringsteknologi til at skjule sig på nettet.
Selve markedspladserne er bygget op som regulære onlinebutikker, men baseret på det krypterede TOR-baserede og skjulte netværk på internettet.
Handlerne arrangeres via udveksling af krypterede beskeder og betaling foregår med den næsten anonyme, digitale møntfod Bitcoin.
Svensk sag afslører danske spor
En retssag fra Sverige viser, at danskere også i stor stil har været kunder hos nettets narkohandlere.
To unge mænd fra Malmö-egnen blev i juni i år ved retten i Kristiansstad idømt fængsel for at have solgt stoffer via forskellige platforme i det såkaldte Darknet.
Svensk politi opsporede og overvågede de to mænd, mens de postede brune kuverter med forskellige stoffer.
Ifølge svensk politi havde de to svenske gerningsmænd også danskere på kundelisten. Det fremgår af retsakterne, at de to mænd sendte ca. 1.800 forsendelser og at de tjente lidt over 1,1 millioner kroner på handlen via Darknet.