- Det er uhyggeligt, at man skal tænke, at vi kan være mål for terrorister. Det er er ingen tvivl om.
Sådan siger formand for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, efter det er kommet frem, at en ny terrorvurdering peger på danske politifolk som mulige terrormål.
Advarslen kommer fra Rigspolitiet, der i en skrivelse til samtlige landets betjente advarer om, at de voldsomme angreb på politi og soldater, som er sket i andre vestlige lande, også kan ske i Danmark.
- Vi fik advarslen på mønstringer for et par uger siden og har fået at vide, at vi skal være særligt opmærksomme ude i gadebilledet efter det, der er sket i USA og Canada, fortæller han.
Kan ikke spotte terrorister
I advarslen fra Rigspolitiet beskrives det, hvordan 'det ikke kan udelukkes, at danske politifolk kan være mål for tilsvarende aktioner' som de, der er set for eksempel i New York. Her blev to betjente pludselig overfaldet af en civilklædt mand med en økse.
I sidste uge var det en anden civil mand, der begyndte at skyde omkring sig i Canada og slog en soldat ihjel.
Og netop det, at det tilsyneladende er ganske normale mennesker, der står bag angrebene på de uniformerede betjente og soldater, giver stof til eftertanke hos politiet.
- Det er jo ikke folk med store skæg, som du kunne se det på. Det ligner ganske almindelige mennesker, der angriber politifolk og soldater. Man kan ikke gennemskue, at de har onde hensigter mere. Og det gør jo også vores daglige arbejde så meget sværere, siger Claus Oxfeldt.
Er glade for advarsel
Selv om politifolkene har øget deres opmærksomhed efter advarslen fra Rigspolitiet blev sendt ud, så mener Claus Oxfeldt ikke, at betjentene slæber truslerne med sig hjem eller frygter at komme på arbejde.
- Betjentene har taget det stille og roligt. Og vi ikke har fået nogen henvendelser på baggrund af det her, siger han.
- Vi er fint tilfredse med, at vores betjente nu ved, at de skal være ekstra opmærksomme, hvis de lige pludselig oplever noget ubehageligt.
Politiinspektør: Tager det alvorligt
Hos Københavns Politi har man også brevet fra Rigspolitiet samtidig med resten af landet. Her blev advarslen formidlet videre til de menige betjente.
- Vi tager det altid alvorligt, når vi modtager breve fra vores Rigspoliti. Og det giver selvfølgelig anledning til, at vi ser på tingene, siger Mogens Lauritsen, ledende politiinspektør i København Politi.
Han vil dog ikke afsløre, hvad politiet har bestemt sig for at gøre i forbindelse med truslen.
- Det er ikke noget, vi har lyst til at være for åbne omkring. Vi vil jo helst ikke gøre det nemt for dem, der gerne vil gøre noget, siger han.