Langt mellem top og bund: Så klar er din kommune til digital post

Fra i morgen skal alle danskere kunne modtage digital post fra det offentlige. Men det er langt fra alle, der er klar. Se hvem der klarer sig bedst og dårligst her.

Fra lørdag vil det offentlige gerne sende digital post til borgerne.

Men det er langt fra alle, der er klar til det, og der er store forskelle på landsplan på, hvor mange danskere, der har tilmeldt sig systemet.

Flest borgere har tilmeldt sig digital post i Greve og Skanderborg kommuner.

Her er det 73,8 procent af kommunernes borgere, der sidder klar til at modtage de offentlige skrivelser, der måtte dumpe ind gennem de nye, digitale brevsprækker.

Store penge at spare

Hele tricket med digital post er at spare penge og der er store penge at spare.

Ifølge Kommunernes Landsforening koster et klassisk papirbrev fra kommunen 16 kroner. Et brev sendt per digital post koster 2 kroner.

På landsplan anslog man, at der kunne spares 547 millioner kroner alene i 2015 på at flytte de offentlige breve fra papir og kuverter til bits og bytes.

En gennemgang, som DR's undersøgende databaseredaktion har foretaget af tal fra Digitaliseringsstyrelsen viser dog, at især Morsø, Lolland og Langeland kommuner skal tøve lidt med at skære i frimærkebudgettet.

I Morsø kommune er det kun 57,4 procent af borgerne, der har tilmeldt sig Digital Post. På Langeland 58,5 procent og i Lolland Kommune har 58,6 procent fået styr på det.

Flere ældre i en kommune påvirker digital parathed

Ifølge teamleder i Digitaliseringsstyrelsen, Louise Kampmann, er der flere årsager til, at folk ikke er lige klar til at modtage digital post i de forskellige kommuner.

- Der er forskel på den indsats, man har lagt i de enkelte kommuner. Nogle har været meget tidligt ude, andre er først gået sent i gang, forklarer hun.

Samtidig kalder hun det 'naturligt', at nogle kommuner er foran andre i den digitale proces, da der også er stor forskel på de befolkningsgrupper, der bor i landets forskellige kommuner.

- Der er for eksempel en sammenhæng mellem alderen på en borger, og om de skal tilmeldes digital post. Jo ældre du er, jo større er muligheden for, at du skal fritages, siger Louise Kampmann.

Samtidig har visse faggrupper længere vej til en computerskærm end andre. Derfor kan det være mindre naturligt for dem at tænke i de digitale baner.

Professor: Nogle kommuner har skrottet digital post

Ifølge it-professor fra CBS Kim Normann Andersen, kan en del af forklaringen på kommunernes store lokale forskelle også forklares i, at visse kommuner ikke kan se ideen i digital post.

- Nogle kommuner har valgt at lade være at informere om digital post, fordi de ikke har tænkt sig at benytte den digitale postkasse særlig meget. De ved godt, at deres borgere ikke er klar til at bruge den løsning og så går de i stedet efter at benytte brevene mere, siger han.

Du kan se, hvor klar borgerne i din kommune er til at få digital post i kortet i toppen af artiklen.