Nu kommer brevet i computeren: Danskerne positive overfor digital postkasse

44 procent af danskerne tror, at ny digital postkasse gør det nemmere at kommunikere med det offentlige. Kun 19 procent tror, det bliver sværere.

Fra i morgen kommer alle breve fra kommunen, sygehuset, politiet og staten i din digitale postkasse. Og det passer danskerne udmærket, viser en undersøgelse. (Foto: © Mads Rafte Hein, DR)

Fra i morgen bliver det offentlige Danmark officielt papirløst.

Fra da af ender alle dine breve fra det offentlige i din digitale postkasse i stedet for den fysiske udenfor din dør.

Lige meget, om det er indkaldelsen til din undersøgelse på sygehuset, pensionspapirerne eller måske et svar på, om dit barn har fået plads i vuggestuen, så kommer det hele for fremtiden kun i elektronisk form.

Dermed bliver Danmark det første land i verden, der fuldstændig digitaliserer sin offentlige korrespondance med borgerne.

Flest danskere tror på at digital post gør hverdagen nemmere

Umiddelbart tager danskerne pænt imod tanken om en digital postkasse.

I en rundspørge, som Epinion har foretaget for DR Nyheder, svarer 44 procent af danskerne, at de forventer, at det bliver enten nemmere eller meget nemmere at kommunikere med det offentlige, når al post bliver sendt til den digitale postkasse.

Samme forventning har man fra Kommunernes Landsforening, KL.

- Der er en meget positiv stemning om det her, men vi har også arbejdet godt i tre år på at få det op og køre. Vi kan se, at vi blandt andet er lykkedes rigtig godt med at få de ældre med, siger Anders Lillienfryd Holte, digitaliseringskonsulent ved KL.

Staten glemte at svare tilbage

19 procent af de adspurgte i undersøgelsen fra Epinion mener, at det bliver sværere at komme i kontakt med det offentlige og det kan der måske være noget om, siger it-professor Kim Normann Andersen.

Han lavede et forskningsprojekt, hvor han skrev til næsten 250 kommunale, regionale og statslige instanser via digital post for at se, hvor længe der gik, før de svarede tilbage, som de er lovmæssigt forpligtet til.

Selv om kommunerne og regionerne svarede tilbage, haltede især staten efter.

- Det viste sig, at der slet ikke var nogen fra statslige myndigheder og ministerier, der svarede på digital post. Det blev vi noget forbløffede over, siger Kim Normann Andersen.

De ansatte skal nok begynde at svare

Forsøget er fra sidste år og helt så galt går det næppe, når det digitale postkassesystem bliver officielt indført fra lørdag, siger forskeren, der siden har været i kontakt med Digitaliseringsstyrelsen om forskningsprojektet.

- Der er så meget fokus på det her nu, at statens ansatte nok skal begynde at svare tilbage. Det tror jeg bestemt, siger han.

Undersøgelsen er foretaget af Epinion på vegne af DR Nyheder. 1.284 danskere blev adspurgt og undersøgelsen har en maksimal statistisk usikkerhed på 2,73 procentpoint.