Der forventes at komme omkring 20.000 asylansøgere til Danmark i år, og det har lagt pres på det danske asylsystem. Men mens mange kommuner landet over vægrer sig ved at tage imod, så ser andre asylansøgerne som en glimrende mulighed.
Et af de steder er Ærø.
Her vil borgmester Jørgen Otto Jørgensen rigtig gerne byde dem velkommen.
- Jeg vil gerne have asylansøgere på øen. Det skal bare være et tilbud, der er godt for asylansøgerne, og som også harmonerer med det, som øen kan byde på, siger han.
Gæstfri ø
Ærø kommune har foreslået to steder på øen, som kan huse asylansøgere. De forslag skal udlændingestyrelsen nu tage stilling til. Derefter skal øens borgere høres. Men Ærø er et sted, der tager godt imod gæster, understreger borgmesteren.
- Ærø er en lille plet syd for Fyn, men det er et sted, der har bevæget sig ud over alle verdenshavene og har gjort det i århundreder. Og det er noget, der hænger ved, siger han.
Men det handler ikke kun om gæstfrihed. Borgmesteren kan nemlig skæve over vandet til nabokommunen Langeland, som har haft held med at skabe både arbejdspladser og omsætning i øens forretninger efter at have taget imod asylansøgere.
- Det er da også en del af det her. Der bliver lavet arbejdspladser, og der kommer omsætning, som øen også i høj grad har brug for. Så lidt penge og nye mennesker vil berige øen og gøre det endnu bedre at bo her. Både for os, der bor her hele året og de gæster, der kommer til, siger borgmester Jørgen Otto Jørgensen.
'De skal nok få hjælp her'
Borgmesteren lægger stor vægt på Ærø-borgernes imødekommenhed, og det bakkes op af Dragan Lucic, der kom til Ærø som flygtning fra Bosnien og siden er blevet og har gjort øen til sit hjem.
I dag kører han frem og tilbage på Ærø dagligt som buschauffør. Han har gode minder om den ærøske venlighed, der mødte ham, da han ankom som flygtning.
- Dengang vi kom til Danmark, så kunne jeg ikke dansk. Men folk var altid flinke mod os, siger han og uddyber.
- Vi blev godt accepteret her på Ærø. Og vi fik god hjælp. Mange mennesker kom og snakkede med os og inviterede os også hjem til dem, siger han.
- Vi har arbejde herovre, vi er godt accepteret herovre og har gode venner her.
Er du ligefrem blevet ærøboer?
- Ja, næsten. Min accent er nok lidt ærøsk, fordi det er det eneste sted, jeg har været. Det ved jeg ikke, det må du nok spørge de andre om, siger han og griner.
Dragan Lucic mener, at asylansøgere er meget velkomne, hvis de accepterer Danmark.
- De skal ikke være bange for at komme herover. De skal nok få hjælp. Som vi andre også har fået.
- Vi skal ikke have så mange herovre. Men nogen kan vi godt acceptere og hjælpe, siger han.
Ærø kommune afventer nu svar fra udlændingestyrelsen om, hvorvidt et af de to foreslåede steder kan bruges til at huse asylansøgere.