Ekspert: Tyrkisk præsident er stolt af fangeudveksling

Danske politikere står i kø for at kritisere Tyrkiet for deres fangeudveksling med Islamisk Stat. Men tyrkerne kalder det en succes.

Den 27-årige mistænkte for attentatforsøget på Lars Hedegaard har været på fri fod i flere uger. En teorierne er, at han har været del af en byttehandel mellem Tyrkiet og Islamisk Stat. (Foto: © KAYHAN OZER / PRESIDENTAL PRESS OFFICE / HANDOUT, Scanpix Denmark)

Lørdag aften kom det frem, at den mistænkte for attentatforsøget på Lars Hedegaard har været på fri fod i flere uger.

Den mistænkte har siddet varetægtsfængslet i Tyrkiet siden april, da han blev anholdt i Istanbul Lufthavn med et falsk pas, men er altså nu på fri fod, efter han er blevet løsladt af de tyrkiske myndigheder.

Det er stadig uklart, hvorfor den mistænkte blev løsladt, men en af teorierne er, at den 27-årige mand har været del af en fangeudveksling mellem Islamisk Stat og Tyrkiet.

Stort i Danmark - men ikke i Tyrkiet

Løsladelsen har fået stor omtale i danske medier og har fået eksperter til at tale om en mulig diplomatisk krise mellem Tyrkiet og Danmark. Det er dog ikke en sag, der rydder forsiderne på de tyrkiske aviser.

Det fortæller Mehmet Ümit Necef, lektor på Center for Mellemøststudier ved Syddansk Universitet, der også underviser i tyrkisk historie og politik.

- Det er ikke en stor nyhed og det fylder ikke meget i medierne. Nogen aviser skriver om det - ikke mindst de regeringskritiske aviser.

Erdogan er stolt af byttehandel

I fangeudvekslingen mellem Tyrkiet og Islamisk Stat skulle terrororganisation efter sigende have løsladt 49 gidsler mod at få op mod 180 islamister, der sad fængslet i Tyrkiet, udleveret.

De 49 tyrkiske gidsler blev kidnappet fra det tyrkiske konsulat i Mosul i Irak. I blandt var den tyrkiske konsul og hans familie.

Mens flere politiske partier i Danmark har udtrykt forargelse over udvekslingen, så er den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan stolt af, at Tyrkiet har fået gidslerne tilbage uden blodudgydelser.

- Erdogan har sagt, at det vigtigste var, at de har reddet konsulen, hans familie og politifolkene. Hvad de har givet er underordnet. Der er ikke spildt noget blod. De var meget stolte af det, siger Mehmet Ümit Necef.

Ifølge Mehmet Ümit Necef så peger den tyrkiske regering på, at det er en metode også Israel har gjort brug af.

Det vil gå i glemmebogen

Ifølge Politiken har det danske udenrigsministerium bedt Tyrkiet om en forklaring på løsladelsen - dog uden svar.

Selvom der bliver lagt pres på fra dansk side for at få en forklaring fra tyrkisk side, så tror Mehmet Ümit Necef ikke, at løsladelsen af den mistænkte for attentatforsøget på Lars Hedegaard får den store betydning for forholdet mellem Danmark og Tyrkiet.

- Det kan godt være jeg er naiv, men jeg tror ikke det vil betyde meget. Jeg tror det vil gå i glemmebogen. Tyrkiet har nu tilladt vestlige fly at bruge tyrkiske lufthavne. Jeg tror det er sådan nogle ting, der tæller i det lange løb.