Fødevarestyrelsen: Vi kan ikke fjerne svine-MRSA

MRSA er en trussel mod folkesundheden og skal reduceres til 10 procent blandt slagtesvin. Men vi kan ikke fjerne MRSA helt, siger veterinærdirektør hos Fødevarestyrelsen.

Det er smågrise som disse, der skal have mindre antibiotika, hvis Danmark skal knække MRSA-kurven, mener Fødevarestyrelsens veterinærdirektør, Per Henriksen. (Foto: © Camilla Rønde, Scanpix)

Selv om svine-MRSA indtil videre kun kan tilskrives fire dødsfald herhjemme, så er truslen fra svinebakterien yderst alvorlig.

Det siger Per Henriksen, veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen.

- MRSA er en trussel mod folkesundheden på sigt. Derfor skal vi have gjort noget effektivt, så vi kan nedbringe forekomsten af MRSA i svinebesætningerne.

Nye tal fra i dag viser, at 813 danskere er blevet smittet med MRSA-bakterien CC398, også kendt som svinebakterien, i de første ni måneder af året. Det er en stigning på næsten 200 personer på et år, og det er fire gange så mange som i 2012.

Samtidig stiger antallet af danskere, der smittes med bakterien uden at have været i nærheden af en svinestald. Sidste år oplevede 82 personer at blive smittet med MRSA, selv om de ikke havde været tæt på levende grise.

Direktør: Sænk forbruget af antibiotika nu

Per Henriksen ser én vej frem som den altafgørende for at bekæmpe MRSA-smitten i Danmark: Mængden af antibiotika, der bliver brugt i svinestaldene, skal ned.

Samme metode har man benyttet i Holland med stor succes og i Danmark har vi gode erfaringer med at bekæmpe eksempelvis salmonella i svinekød med lignende metoder.

- Da vi udfasede brugen af antibiotiske vækstfremmere omkring år 2000, faldt resistensen blandt svin ganske dramatisk i løbet af et par år. Og vi har set det samme i andre tilfælde, fortæller Per Henriksen.

Svineproducenter tror ikke på MRSA-kamp

Indtil videre har denne mission dog lidt et større knæk, da svineproducenterne i de seneste to år har øget deres forbrug af antibiotika i svinestaldene.

Sidste år brugte svineproducenterne således over 91 ton antibiotika til deres grise og stod for 78 procent af al antibiotika brugt i dansk fødevareproduktion.

Resultatet er, at flere og flere svinebesætninger får konstateret MRSA-bakterier, og i dag estimeres det, at der er MRSA-bakterier i over 60 procent af alle danske svinebestande.

Mindre end 10 procent svin med MRSA i fremtiden

Af samme årsag hører man også flere i landbruget udtrykke, at det er umuligt at bekæmpe MRSA i de danske svinestalde.

- Men det er jeg ikke enig med dem i. Jeg er sikker på, at vi også kan nedbringe forekomsten af svine-MRSA, som vi har gjort med salmonella. Men det er ikke noget, der sker på et år eller to. Det kræver et langt og sejt træk, siger Per Henriksen.

Han minder om, at det har taget 10 år at få salmonellaforekomsten blandt danske svin ned under én procent. Om det er muligt at få procentdelen af MRSA-tilfælde blandt svin så langt ned, tør han ikke sige.

- Det ville være naivt at tro, at vi kan udrydde en resistent bakterie som MRSA, men vi kan bringe forekomsten langt ned. Og vores mål er, at vi skal ned på mindst 5-10 procent i løbet af en årrække, siger han.