Mens antallet af danskere smittet med MRSA - den såkaldte svinebakterie - bare bliver ved med at stige og stige, så har man i Holland fundet nye måder at bekæmpe den potentielt dødelige bakterie på.
Her stod man med endnu større problemer end i Danmark - en konstant stigning i antallet af smittede svinebestande og mennesker - og valgte en drastisk løsning.
- Det blev klart for os, at hvis man har en masse mennesker og dyr i samme lille område, som vi har i Holland, så kan de smitte hinanden. Derfor startede vi flere regionale arbejdsgrupper, hvor dyrlæger og menneskelæger informerer hinanden om sygdomsudbrud, fortæller Hetta van Beers, direktør for de hollandske veterinærmyndigheder.
Mindre antibiotika giver færre syge
Desuden satte regeringen fokus på ikke bare at reducere mængden af MRSA-bakterier i landbruget - men at gå skridtet længere og fjerne så meget forbrug af antibiotika i svinestaldene som muligt.
- Vi satte os sammen - svineavlerne, dyrlægerne og regeringen - og kiggede på MRSA-bakterien som et tegn på antibiotika-resistens. Vi fokuserer på at reducere mængden af antibiotika, så vi får færre resistente bakterier generelt, fortæller Hetta van Beers.
Resultaterne taler allerede nu for sig selv. I farestier, hvor søerne farer nye smågrise, har de hollandske veterinærmyndigheder reduceret mængden af brugt antibiotika med 60 procent.
Blandt slagtesvin er resultaterne endnu bedre. Her er mængden af brugt antibiotika blandt svinene reduceret med næsten 70 procent.
Reducerer i Holland - bruger mere i Danmark
I Danmark er billedet det stik modsatte. Her har de danske svineavlere i de seneste to år øget deres forbrug af antibiotika.
Svineproduktionen herhjemme står lige nu for 78 procent af forbruget af antibiotika i fødevareindudstrien - sidste år brugte svineproducenterne således over 91 ton antibiotika til deres grise.
- Et af de vigtigste råd, jeg kan give til Danmark, er: Sæt jer rundt om et bord og tal om en løsning sammen. Lad være med at pege fingre og diskutere, hvem der er skyldige og uskyldige, for det hjælper ikke, siger Hetta van Beers.
Danske landmænd: Vi kan ikke gøre som Holland
Hos landmændenes erhvervsorganisation, Landbrug & Fødevarer, anerkender man, at der er et problem i Danmark og kalder det 'flot', at det er lykkedes at reducere mænden af antibiotika, der benyttes i svinebestandene med så meget.
- Vi kan ikke lave det fald, de kan klare i Holland. Men der skal være et fald, det er vi enige om, siger Erik Larsen, formand for svinesektionen i Landbrug & Fødevarer.
Han understreger, at Holland på trods af de faldende tal blandt grisene stadig kun er på samme niveau som de danske landmænd.
643 danskere blev sidste år smittet med MRSA-stafylokokker. Af dem havde 82 ikke sat deres ben i nærheden af en svinestald.
I år er 813 danskere indtil videre blevet smittet med svine-MRSA.