Antallet af danskere, der smittes med den frygtede MRSA-bakterie, også kendt som svinebakterie, bliver ved med at stige. Det viser en ny rapport, den såkaldte Danmap-rapport, der netop er udkommet.
Alene fra 2012 til 2013 steg antallet af nye tilfælde af svine-MRSA fra 232 til 643, skriver rapporten. Altså en stigning på over 400 tilfælde på et år.
Og den stigning forventes at blive ved i 2014, hvor 1.000 nye danskere forventes at blive smittet med MRSA.
MRSA i 21 af 100 pakker svinekød
MRSA-stafylokokker er farlige, fordi de er modstandsdygtige over for almindelig penicillin.
MRSA-bakterien CC398 er en stafylokokbakterie, der er blevet resistent overfor antibiotika, som den bliver udsat for i landbruget.
I 2013 blev der brugt 116,3 ton antibiotika til dyr i Danmark. Fordelt på dyrearter står svin for cirka 78 procent af antibiotikaforbruget i 2013.
Den er ufarlig for svin, men kan give mennesker bylder, sår og i værste tilfælde en dødelig blodforgiftning. Bakterierne kan blive overført fra dyr til mennesker ved direkte kontakt.
Og noget tyder på, at der kommer mere og mere MRSA i de danske kølediske. I en stikprøvekontrol, som TV Syd udførte for en uge siden, var der MRSA-stafylokokbakterier af typen CC398 i 21 af 100 produkter fra 16 forskellige supermarkeder i Syd- og Sønderjylland.
Nye sikkerhedsregler træder i kraft i morgen
I morgen træder en række nye regler i kraft, der skal reducere smitten med MRSA fra grise til landmænd og videre ud i samfundet.
Blandt andet skal alle større svineproducenter have en smittebeskyttelsesplan klar, og der skal være et forrum til stalden, hvor landmanden og hans medhjælpere kan skifte tøj og vaske hænder, inden de forlader stalden.
Det skal holde bakterierne inde i stalden og væk fra omverdenen.