Der er få lyspunkter.
Sådan lyder konklusionen i en ny stor rapport, som offentliggøres lørdag. Rapporten kortlægger for første gang den samlede udvikling i unges mentale trivsel over de sidste 20 år.
- Det går den forkerte vej. Visse steder endda rigtig meget dårligere. For eksempel er dobbelt så mange unge kvinder stressede i dag end for bare 10 år siden.
- Det er ret høje tal, siger professor Pernille Due fra Statens Institut for Folkesundhed og Vidensråd for Forebyggelse, som står bag rapporten.
Klart værst for pigerne
Rapporten omhandler aldersgruppen 10-24 år.
Begge køn er mere stressede, deprimerede og mindre tilfredse med livet.
Værst er det gået for pigerne, hvor andelen, der ofte føler sig stressede, er steget fra 14 procent i 2005 til 26 procent i dag. I dag mener kun hver fjerde pige at opleve en høj livstilfredshed mod hver tredje i 2002.
Hos teenagepiger er selvmordsforsøg fordoblet siden 1994. Desuden er 27 procent af pigerne ofte kede af det mod kun 11 procent blandt drengene.
Fører til andre sygdomme
Oveni kommer, at ét psykisk problem sjældent kommer alene. Stress hænger eksempelvis sammen med depression. Og deprimerede unge har to til tre gange større risiko for depressioner senere i livet.
- Det er en aldersgruppe, hvor psykiske problemer er særligt problematiske. Mange af de unge bærer de psykiske problemer med sig senere i livet, forklarer professor i socialmedicin Finn Diderichsen fra Københavns Universitet til Politiken.
Rapporten afdækker ikke årsagerne til mistrivslen, men eksperter peger på voksende krav især til piger.
- Pigerne føler et større pres for at få den rigtige uddannelse, det rigtige job og hurtigt få etableret det rigtige familieliv. Og de skal fremstå attråværdige, siger ungdomsforsker ved Aarhus Universitet Jens Christian Nielsen til Politiken.
/ritzau/