Hakket svinekød og nakkekam i supermarkedernes kølediske skal igen testes for MRSA-bakterien af fødevaremyndighederne.
Sådan lyder kravet fra Forbrugerrådet, efter der tirsdag atter er kommet fokus på risiciene ved at tilberede og spise kød, der er inficeret med stafylokokbakterien MRSA.
Forbrugerrådet Tænk er overrasket over, at myndighederne for tre år siden droppede at teste kød for MRSA, og seniorrådgiver i organisationen Camilla Udsen kalder det for 'bekymrende'.
- Vi mener, at man bør genoptage overvågningen af MRSA i kød, fordi vi har set tilfælde, hvor bakterien i kød er mistænkt for at være smittekilden, siger hun til DR Nyheder.
Dog er der ingen grund til, at forbrugerne boykotter koteletterne ved middagsbordet, siger hun.
Så længe man overholder en god køkkenhygiejne, går det.
- Jeg tror, det er vigtigt, vi ikke går i panik, siger Camilla Udsen.
Vask hænder og gennemsteg kødet
Forbrugerne skal anerkende, at der en lille risiko for MRSA-smitte ved at have med kødet at gøre, men det kan håndteres med en god køkkenhygiejne, siger Camilla Udsen.
Af den årsag vil forbrugernes vagthund heller ikke fraråde at købe danskproduceret svinekød.
Danskerne skal i forvejen holde en god køkkenhygiejne for at undgå andre førdevarebakterier som salmonella og campylobacter.
Og anbefalingen er at vaske hænder efter at have rørt ved råt kød, vaske knive og skærebrædder grundigt af efter brug, ikke føre bakterier fra råt kød videre til andre fødevarer som for eksempel salat.
Sidst, men ikke mindst skal forbrugerne huske at gennemstege kødet, inden de sætter tænderne i det.
Hver femte pakke inficeret
For nylig er der set fire eksempler på danskere, der har haft bakterier i kroppen identiske med bakterier fundet i kød, og det har fået flere eksperter til at råbe vagt i gevær.
Derudover viser en ny undersøgelse lavet for TV Syd af Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet, at hver femte af 100 forskellige svinekødsprodukter købt i 16 supermarkeder i Syd- og Sønderjylland blev testet positive for MRSA.
Men hverken sundheds- eller fødevaremyndighederne mener, at forbrugerne skal frygte smitten fra kødprodukterne.
Eksperter og myndigheder skal blive enige om vejledninger
Hos Forbrugerrådet Tænk mener man, det er problematisk, at parterne ikke kan blive enige om, hvorvidt det er sundhedsskadeligt at spise inficeret kød.
- Jeg kan godt forstå, at forbrugerne bliver forvirret. Derfor er myndigheder og eksperter nødt til at gå sammen og overveje, om vejledningerne skal revurderes, siger Camilla Udsen.
Fødevareminister Dan Jørgensen (S) udtalte tidligere til DR Nyheder, at der stadig mangler et overblik over, hvordan MRSA-smitten bekæmpes.
Han har nedsat en arbejdsgruppe, som skal kulegrave smittevejen, og han har indført en række krav til smittebeskyttelse i de danske svinebesætninger i et håb om at få bugt med bakterien.
Det er sjældent, at raske mennesker bliver alvorligt syge af at få MRSA-bakterien, men den kan medføre forskellige infektioner.