Noget tyder på, at der kommer mere og mere MRSA i de danske kølediske.
TV Syd har i en stikprøve udvalgt 100 forskellige svinekødsprodukter, der er købt i 16 forskellige supermarkeder i Syd- og Sønderjylland.
Dem har de fået analyseret hos Fødevarestyrelsen, og 21 af de 100 produkter testede positive for stafylokokbakterien CC398, der også er kendt som svinebakterien.
Skyldes flere inficerede svin
Fødevarestyrelsen lavede sidst en sådan undersøgelse i 2011, hvor omkring 10 procent af de testede produkter var positive.
Veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen Per Henriksen stiller ikke spørgsmålstegn ved undersøgelsen, men mener ikke, der er grund til bekymring, selv om noget tyder på, at der er mere MRSA i køledisken.
- Vi ved, at det bliver hyppigere i svinebesætninger, så derfor er det kun logisk, at der er mere i kød. Det betyder, at god køkkenhygiejne er vigtig, siger han til DR Nyheder.
Smittefare ikke bevist
Grunden til, at Fødevarestyrelsen ikke er alarmeret er, at det endnu ikke er bevist, om MRSA smitter gennem håndtering eller indtagelse af inficeret kød.
Tværtimod er det styrelsens holdning, at risikoen for dette er absolut minimal, og at bakterien kun er farlig i levende svin og mennesker, hvor den kan smitte.
- Så længe vi ikke ser mange tilfælde af MRSA i storbyerne, men kun på landet, har vi ingen grund til at tro det, siger Per Henriksen.
Kan være dødelig
Hos landbrugets interesseorganisation Landbrug og Fødevarer lyder det også, at det større indhold i kødet er et direkte resultat af, at flere svinebesætninger er smittede.
Dyrlæge Jan Dahl, der er chefkonsulent i organisationens afdeling for fødevarer og veterinære forhold siger til Ritzau, at de foreløbige resultater af en ny undersøgelse peger på, at op mod halvdelen af danske svinefarme er inficerede med MRSA.
- Det er en stigning, og derfor er det ikke så overraskende, at så stiger mængden af kød, som man kan finde noget i, også, siger han.
MRSA-bakterien CC398, svinebakterien, er en stafylokokbakterie, der er blevet resistent overfor antibiotika, da den bliver udsat for det i landbruget. Den er ufarlig for svin, men kan give mennesker bylder, sår og i værste tilfælde en dødelig blodforgiftning.