Danske virksomheder er hårdt ramt af spionage fra udlandet, og det ser ikke ud til at blive bedre lige foreløbig.
Som 21Søndag kunne fortælle i går aftes, var den danske enzym-virksomhed Novozymes i 2012 offer for angreb fra industrispioner fra et fremmed land, der i månedsvis havde hackere kravlende rundt i firmaets it-systemer, som stjal hemmelig information.
Og Novozymes er ikke alene om at blive ramt af avanceret cyberkriminalitet.
Flere og mere intense angreb
I en rundspørge, som DR Nyheder har lavet blandt seks af landets absolut største innovative virksomheder, siger seks ud af seks virksomheder, at de har været udsat for hackerangreb og cyberspionage.
Virksomhederne fortæller også, at angrebene er steget i både antal og intensitet de sidste fem år. Flere indrømmer også, at de har oplevet tab af værdifuld data.
Der stjæles for eksempel produktdesign, formler og forskningsresultater.
Ekspert: Vi bliver straffet for at anklage Kina
Mistanken retter sig især mod Kina, som ifølge det amerikanske it-sikkerhedsfirma Mandiant har stået bag 141 statsstøttede hackerangreb på vestlige virksomheder mellem 2006 og 2013.
Også danske KMD, der står bag en lang række offentlige og private virksomheders it-drift, peger mod Kina.
- Vi er ved at være nået dertil, hvor det er en halvoffentlig hemmelighed, at Kina udfører statsfinansieret spionage, siger Rasmus Theede, koncernsikkerhedschef i KMD.
Men selv om Danmark har en klar mistanke om, hvem der står bag cyberspionagen, er der ikke meget vi kan gøre ved det, siger Jørgen Delman, professor på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet.
Kineserne er simpelthen for vigtig og for stor en handelspartner til, at de danske politikere officielt tør anklage dem, mener han.
- Vi kan ikke fare frem med bål og brand. Kina har en tendens til at straffe små lande hårdere end store lande, siger Jørgen Delman.
Ud over danske virksomheder har også Erhvervs- og Vækstministeriet været udsat for hackerangreb fra cyberspioner.