Professor: Derfor radikaliseres unge og rejser til Syrien

Selvom de på overfladen er velintegrerede, så har syrienkrigere haft et liv, der er præget af eksklusion og marginalisering, siger professor i psykologi.

Repræsentanter for Islamisk Stat prædiker jihad og ekstremisme på et tv-klip. (© DR)

Politikere og politiet diskuterer i denne tid, hvad man kan gøre for at forhindre unge i at tage til Syrien og tilslutte sig den berygtede bevægelse Islamisk Stat. Og hvordan man kan forhindre, at de kommer herhjem igen og begår terror.

I Aarhus samarbejder kommune, politi og psykologer om at forhindre radikalisering - blandt andet ved hjælp af mentorer.

For det er en fornemmelse af eksklusion og marginalisering, der er en af årsagerne til, at de de unge ender i favnen på ekstreme jihadiser, lyder det fra Preben Bertelsen, professor i psykologi ved Aarhus Universitet og ekspert i radikalisering.

Han har haft psykologsamtaler med flere af dem, der allerede har været i Syrien.

- Mange oplever, at de har en livshistorie med negativ klang. De er andengenerationsindvandrere, de er ballademagere og potentielt småkriminelle. Der er masser af negativ retorik om dem fra omgivelserne, siger Preben Bertelsen.

Skoler og klubber skal rustes

De fleste af de unge syrienkrigere er født i Danmark og er velintegrerede i den betydning, at de forstår sig på at navigere sikkert og godt i samfundet. Men alligevel føler de sig udenfor.

- Samfundet må tage det ansvar på sig. Vi har ikke gjort nok for at inkludere dem. Det er svært at placere et ansvar, men vi bliver klogere og har indset, at vi kan meget, der kan sætte unge i stand til at tænke anderledes. Vi skal blandt andet tænke klubber og skoler ind. De skal klædes bedre på for at hjælpe dem, siger Preben Bertelsen og fortsætter:

- Dybest set har vi at gøre med meget dybe og almenmenneskelige årsager - de stræber efter en bedre tilværelse. Det ligger i ungdommens natur at søge identitet, siger han.

Talsmanden for moskéen på Grimhøjvej i Aarhus, Fadi Abdallah, har vakt politisk harme på Christiansborg og i Aarhus Byråd ved ikke klart at tage afstand fra den militante ekstremistiske bevægelse Islamisk Stat (IS), der blandt andet står bag halshugninger af to amerikanske journalister.

De konservative har bedt justitsminister Karen Hækkerup om at undersøge, hvilke muligheder der er for at lukke moskeen.

Aarhus får ros

I januar kom det frem, at 22 af 27 aarhusianere, som er rejst til konflikten i Syrien – ifølge myndighederne – er kommet i moskeen på Grimhøjvej 7.

Østjyllands Politi og Aarhus Kommune indgik i den forbindelse et samarbejde med moskeens ledelse for at stoppe rejseaktiviteterne.

Østjyllands Politi oplyser til DR Nyheder, at de siden har opdaget yderligere tre personer, der før 1. januar 2014 rejste til Syrien, og at de er vidende om, at en enkelt er rejst i indeværende år.

Aarhus Kommune og Østjyllands Politi er tidligere blevet kaldt et eksempel til efterfølgelse af blandt andet den anerkendte terrorforsker Magnus Ranstorp.

I Jyllands-Posten har han udtalt, at Aarhus er unik, når det angår indsatsen for unge, der rejser til Syrien for at deltage i kampene. Også justitsminister Karen Hækkerup (S) har tidligere rost Aarhus for indsatsen.

PET vurderer, at mindst 100 personer er taget fra Danmark til Syrien for at kæmpe.