Nato og Rusland fik danske jagerfly i luften 16 gange på en måned

Den eskalerende konflikt mellem Vesten og Rusland har holdt det danske flyvevåben travlt beskæftiget over sommeren.

Konflikten mellem Vesten og den russiske præsident Vladimir Putin fortsætter med at eskalere. (© Scanpix)

Luftrummet over Østersøen har været stærkt befærdet denne sommer, hvor både Vesten og Rusland har raslet med sablerne i den verserende konflikt, der har Ukraine som omdrejningspunkt.

Begge parter har nemlig udført en række af militære øvelser i luften over Østersø-området, og det har medført en langt større koncentration af militære fly over Østersøen i nærheden af dansk luftrum.

På vingerne for at identificere fly

Er der ukendte fly i nærheden af dansk luftrum, så går de danske jagerfly på vingerne for at identificere flyene. Den procedure, som går under navnet afvisningsberedskabet, fandt sted intet mindre end 16 gange i juni måned alene.

I juli og august var de danske jagerfly kun på vingerne som en del af afvisningsberedskabet fire gange. Fra januar til maj lettede flyene mellem nul og ni gange om måneden.

Ifølge Flyvertaktisk Kommando skyldes den forøgede flyaktivitet i Østersøen i juni blandt andet en amerikansk ledet øvelse i Østersøområdet fra den 9. til den 20. juni, samt en russisk øvelse, der foregik i samme område mellem den 10. til den 21. juni.

Ekspert: Øvelser vil fortsætte

Men selvom aktiviteten over Østersøen har været aftagende i sommerens sidste måneder, så er der ingen grund til at tro, at de to stridende parter er færdige med at spille med musklerne i nærheden af dansk luftrum.

Det vurderer Jens Ringsmose, lektor og institutleder ved Institut for Statskundskab ved Syddansk Universitet og ekspert i krigsstudier.

- Så længe konflikten pågår i Ukraine, og så længe spændingsniveauet er så højt mellem Rusland og Vesten, vil vi nok se en øget russisk militær aktivitet i Østersøen, siger han til DR Bornholm.

Bornholm spiller vigtig rolle

Ifølge Jens Ringsmose er det blandt andet en række radarinstallationer på Bornholm, der gør området interessant for Rusland og Nato - altså evnen til at kunne lytte til russerne.

- Der har blandt andet været en antal simulerede angreb fra russisk side på Bornholm - altså kampfly, der kommer ind, simulerer et angreb og så fjerner sig igen, siger Jens Ringsmose.

Hans vurdering er, at Bornholms rolle bliver vigtigere så længe, der er spændinger mellem Rusland og Vesten.

Flyvertaktisk Kommando har ikke ønsket at komme med yderligere kommentarer.

Tonen skærpes ved topmøde

Det foventes, at Danmark sammen med de øvrige Nato-lande, vil sende en klar advarsel til Rusland, når alliancen torsdag og fredag holder Nato-topmøde i Wales.

Efter rapporter om mere aktiv russisk deltagelse i kampene i Ukraine er Danmark parat til at sende et kompagni på 250 til 300 mand af sted til de baltiske lande og Polen. Det bekræfter statsminister Helle Thorning-Schmidt torsdag.