SSP: Lukning af omstridt moske vil give bagslag

K og LA vil lukke Grimhøjmoskeen på grund af talsmandens udtalelser om Islamisk Stat. Men det vil kun isolere brugerne, siger leder af SSP-enhed i Aarhus Kommune.

Grimhøjmoskeen i Aarhus er en del af Den Muslimske Sammenslutning og har været særdeles omstridt, fordi flere brugere er rejst til Syrien. (Foto: © Pressefoto, Den Muslimske Sammenslutning)

Det er en fin diskussion at tage, men den psykologiske mekanisme er, at man søger andre steder hen, hvis man udstødes. Og så vokser hadet til myndighederne.

Sådan lyder reaktionen på Konservative og Liberal Alliances forslag om at lukke den omstridte Grimhøjmoské fra leder af SSP-enheden i Aarhus Kommune Toke Agerschou, der er en central aktør i arbejdet med at bremse antallet af danske unge, der tager til Syrien for at kæmpe i hellig krig.

- Det er alle, der har den reaktion. Bliver man forkastet i forhold til de værdier, man har, så dyrker man dem med de mennesker, man er enige med og isolerer sig, siger han til DR Nyheder.

Hvor går de så hen?

Det er talsmanden for moskeen på Grimhøjvej i Aarhus, Fadi Abdallah, der har vakt politisk harme på Christiansborg og i Aarhus Byråd ved ikke klart at tage afstand fra den militante ekstremisitiske bevægelse Islamisk Stat (IS), der blandt andet står bag halshugninger af to amerikanske journalister.

De konservative har bedt justitsminister Karen Hækkerup om at undersøge, hvilke muligheder der er for at lukke moskeen.

Men hvor går brugerne af moskeen så hen, spørger Toke Agerschou:

- Hvis man lukker moskeen, hvor går de så hen, og hvad sker der så? Det centrale er, at vi har en åben, markant dialog med folk i Grimhøjmoskeen, siger han.

Over 30 fra Aarhus til Syrien

I januar kom det frem, at 22 af 27 aarhusianere, som er rejst til konflikten i Syrien – ifølge myndighederne – er kommet i moskeen på Grimhøjvej 7.

Østjyllands Politi og Aarhus Kommune indgik i den forbindelse et samarbejde med moskeens ledelse for at stoppe rejseaktiviteterne.

Østjyllands Politi oplyser til DR Nyheder, at de siden har opdaget yderligere tre personer, der før 1. januar 2014 rejste til Syrien, og at de er vidende om, at en enkelt er rejst i indeværende år.

- Jeg håber, at fokus på det her område udmunder i, at man indfører noget, der virker, siger Allan Aarslev, der er leder af den kriminalpræventive sektion.

Aarhus Kommune og Østjyllands Politi er tidligere blevet kaldt et eksempel til efterfølgelse af blandt andet den anerkendte terrorforsker Magnus Ranstorp.

I Jyllands-Posten har han udtalt, at Aarhus er unik, når det angår indsatsen for unge, der rejser til Syrien for at deltage i kampene. Også justitsminister Karen Hækkerup (S) har tidligere rost Aarhus for indsatsen.