Flest ældre ramt af dagpengestop

Det grå guld bliver ikke behandlet som guld. Over 7.000 mennesker i alderen 55-59 år har fra januar 2013 til maj 2014 mistet retten til dagpenge.

Hver femte af dem, der siden januar 2013 har mistet retten til dagpenge, er i alderen 55-59 år. (© Stock exchange)

Næsten hver femte af de 41.000 danskere, der har mistet retten til dagpenge, er i alderen 55-59 år. Dermed udgør 'det grå guld' langt den største aldersgruppe, som er berørt af dagpengereformen.

Til sammenligning er det kun to procent i aldersgruppen 25-29 år, der er faldet ud af dagpengesystemet og blot syv procent i aldersgruppen 30-34 år.

Det viser et dataudtræk fra jobindsats.dk, som DR's Undersøgende Databaseredaktion har analyseret.

For gammel til en samtale

Og selv om tallet ikke overrasker direktør for A-kassernes Samvirke, Verner Sand Kirk, så understreger han, at det er et tal, der dækker over triste forhold.

- Det er et kæmpe problem for dem, som det berører, siger han og uddyber:

- Risikoen for at ryge helt ned af slisken er større end den er hos de unge. Så det er en kæmpe frustration, at selv om de objektivt set er kvalificerede, så bliver de ikke engang indkaldt til samtale.

Flere får seniorjobs

Samtidig med, at det er hver femte af dem, der er faldet ud af dagpengesystemet, som skal findes i aldersgruppen 55-59 år, er det også denne aldersgruppe, der kæmper mest med at komme tilbage i ordinært arbejde.

- Vi har en udfordring i alle dem, der falder ud, er faldet ud eller er på vej til at falde ud af dagpengesystemet. Og det er især de ældre, siger næstformand i LO Lizette Risgaard.

- Der er for mange, der kæmper om de få job, der er.

LO vil have endnu flere i seniorjobs

Lizette Risgaard foreslår derfor, at der kigges på reglerne for seniorjob:

- Regeringen er nødt til for eksempel at se på, hvad vi skal gøre i forhold til aldersgrænsen for seniorjobs. Skal den igen være 55 år? Hvad skal vi gøre der, spørger næstformand i LO Lizette Risgaard.

Kun 15 procent i denne aldersgruppe har ved status i maj 2014 fundet lønnet arbejde. Til gengæld er 39 procent overgået til et seniorjob og 11 procent er gået på efterløn.

- Jo ældre man er, jo svagere står man i forhold til at få del i de job, der er, siger formanden for A-Kassernes Samvirke Verner Sand Kirk.