Danskernes store madspild skal bekæmpes.
Derfor vil Folkekirkens Nødhjælp i samarbejde med fødevarebanken og Dansk Supermarked (Netto, Føtex, Bilka og Salling) forsøge at etablere en butik med kasseret mad.
Åbner på Nørrebro i 2015
Hvert år må fødevareindustrien og butikkerne tilsammen smide 303.000 ton mad ud, fordi varerne har passeret mindst-holdbar-til datoen, er forkert mærkede eller i beskadiget emballage.
Butikken får navnet Refood, og åbner efter planen på Nørrebro i begyndelsen af 2015.
Butikken bliver både for dem, der vil handle på grund af lave priser og for dem, der er imod madspild. Overskuddet fra butikken skal gå til Folkekirkens Nødhjælps arbejde med at bekæmpe sult i nogle af verdens fattigste lande.
50-70 procent billigere varer
Varerne vil blive solgt cirka 50-70 procent billigere end i almindelige supermarkeder, og varesortimentet bliver brød, frugt og grøntsager, mejeriprodukter og udvalgte kolonialvarer. Kød og kødpålæg vil i første omgang ikke blive solgt i butikken.
- Vi synes, at Refood er en fantastisk idé. Der er et direkte link mellem vores arbejde med at bekæmpe sult i verdens fattigste lande og bekæmpelse af madspild i Danmark, siger Henrik Stubkjær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.
Win-win
Dansk Supermarked, som allerede arbejder for at mindske spild af mad, vil gerne donere overskudsmad til butikken:
- I Dansk Supermarked har vi hele tiden fokus på madspild. Hvis et koncept som Refood kan etableres, så er det en win-win: Vi gør noget for at mindske madspild, vi støtter Folkekirkens Nødhjælp i deres internationale arbejde, og vi hjælper fødevarebanken, siger Helene Regnell, CSR-chef i Dansk Supermarked.
- Men der er nogle tekniske udfordringer med moms og fødevareregler, hvor vi har brug for en politisk afklaring for at komme videre.
/ritzau/