Århusiansk projekt bremser Syrien-krigere

At give hjemvendte Syrien-krigere adgang til en psykolog kan tilsyneladende reducere radikaliseringen af unge muslimer. Det er erfaringen fra et århusiansk projekt.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) roser et århusiansk projekt, der lader til at kunne bremse danske Syrien-krigere.

Mindst 100 personer er rejst fra Danmark til Syrien for at deltage i hellig krig, og flere af disse kommer fra Aarhus.

I kommunen alene har 31 herboende muslimer siden november 2012 været i Syrien, og langt de fleste af dem havde tilknytning til moskéen i Grimshøj ved Århus.

Men i år valgte Aarhus Kommune at sætte fokus på problematikken ved at lade de hjemvendte få psykologsamtaler hos Preben Berthelsen og forsøge at skabe en fælles dialog mellem politiet, socialforvaltningen og moskeen for at forhindre radikalisering.

- Forskellen er, at jeg kan hjælpe de unge med at knække den kode, der hedder; hvordan bliver jeg aktør i eget liv? Hvordan kan jeg selv være med til at skabe en tilværelse indenfor de rammer, som det her samfund tilbyder, siger Preben Berthelsen.

Kun én er rejst til Syrien i år

Noget tyder på, at fremgangsmåden i Aarhus hjælper. I år har der nemlig kun været en enkelt, der er draget i krig i Syrien - indtil nu.

Det er noget, der tiltrækker sig opmærksomhed - også i udlandet, fortæller politikommissær i Østjyllands Politi, der også deltager i samarbejdet, Allan Aarslev.

- Vi bliver jo ofte inviteret ud for at fortælle om, hvad det er, vi gør, og vi har det jo selv sådan, at det jo ikke er raketvidenskab. Det er kriminalitetsforebyggelse på et område hvor vi ikke tidligere har talt om kriminalitetsforebyggelse, siger politikommissær Allan Aarslev.

Minister: Ikke en våbenkapløb om at lyde skrappest

Justitsminister Karen Hækkerup (S) fortæller ligeledes, at den århusianske indsats er noget, der vækker opmærksomhed ude i Europa, når hun mødes med sine ministerkollegaer.

Selv ser hun også med positive øjne på eksemplet fra Aarhus.

- Noget af det, der er vigtigt i det her, er jo, at det ikke kun bliver et våbenkapløb i hvem, der kan lyde skrappest, men at man også går ind og ser på, hvad der rent faktisk virker, siger Karen Hækkerup.

- Den indsats, som især Østjyllands Politi har lavet med nærmiljøerne i Aarhus, har betydet, at man virkelig har fået skåret ned på antallet, der er rejst ud. Og det er jo det, der skal til, hvis vi skal forhindre, at de unge mennesker tager af sted og kommer hjem og kan udgøre en trussel.