De voldsomme optøjer i Ferguson handler ikke bare om et politimord på en ung mand. Det handler om den udbredte raceadskillelse, der stadig spøger i Midtvesten i USA.
Sådan lød analysen i Deadline på DR2, hvor de to USA-kendere, historieprofessor Niels Bjerre-Poulsen og fotograf Jacob Holdt, deltog søndag aften.
- I store områder er de sorte marginaliseret og ghettoiseret, lyder det fra Jacob Holdt, der har brugt mange år af sit liv på at rejse gennem USA's fattigste, sorte områder.
Samme mønster som i 60'erne
Begge eksperter forklarer, at selvom der i nyere tid er sket store, positive ændringer i forholdet mellem sorte og hvide amerikanere, er der stadig et mønster, der holder raceopdelingen i live - især i delstaterne i Midtvesten:
- Når de sorte flytter ind og udgør mere end 20 procent af befolkningen, så sælger de hvide deres huse, siger Jacob Holdt, der bliver suppleret af Niels Bjerre Poulsen:
- Mønsteret i Ferguson ligner det vi har set i 1960'erne, hvor de sorte føler sig besat af et hvidt politikorps. Vi kan se en raceopdeling med den sorte befolkning på den ene side, og hvor politiet, skolerne, borgmestre og så videre er overvejende hvide, siger han.
Se uddrag fra debatten i Deadline i videoen over artiklen.