Fødevarestyrelsen kendte til farlig bakterie i tre uger

Først tre uger efter, at der var et match imellem bakterier i rullepølse og syge patienter, rykkede Fødevarestyrelsen ud til virksomheden.

Fødevarestyrelsen ventede i tre uger, inden man aflagde Jørn A. Rullepølser et besøg. (Foto: © DR)

Selv om Fødevarestyrelsen allerede 16. juli kunne konstatere, at patienter var blevet syge af en listerie-bakterie fra en rullepølse produceret af Jørn A. Rullepølser, gik der over tre uger, før styrelsen aflagde virksomheden et besøg.

Det bekræfter Fødevarestyrelsens beredskabschef Kim Sigsgaard over for DR Nyheder. Han fastholder dog, at Fødevarestyrelsen har handlet korrekt.

- En ting er, at der er et match. På det tidspunkt vælger vi at få mere sikkerhed for, at det kan være her, problemet ligger, siger Kim Sigsgaard.

Må se om vi har lavet fejl senere

Men hvorfor ventede I tre uger med at aflægge Jørn A. Rullepølser et besøg, når I vidste, at listeria-bakterien stammede fra deres rullepølser?

- Vi har kørt en efterforskning, der tager noget tid, og det har gjort, at der er gået tre uger.

Har I lavet en fejl?

- Vi må se om, vi har lavet en fejl dér. Det må vi evaluere, når vi er færdige med sagen. Nu arbejder vi på højtryk med sagen, sådan så der ikke er flere, der bliver syge, siger Kim Sigsgaard.

Trukket produkter tilbage

Listeria-bakterien har smittet 20 personer og kostet tolv personer livet. Myndighederne undersøger i øjeblikket, om yderligere otte personer også er smitte af samme bakterie.

Fødevarestyrelsen har lukket Jørn A. Rullepølser i Hedehusene, og virksomhedens produkter bliver i disse dage trukket tilbage fra markedet.

Virksomheden har foruden rullepølser produceret en masse andre kødvarer som pølser, mørbrad og hamburgerryg. Samtlige af virksomhedens produkter er trukket tilbage af frygt for listeria.