Frie- og privatskoler: Flere forældre ønsker at flytte deres børn fra folkeskolen

Lederne på landets private og frie skoler melder om en stigende interesse blandt andet på grund af den nye skolereform.

Forældre viser øget interesse for at flytte deres børn fra folkeskolen til en privat- eller friskole, melder flere skoleledere i en spørgskemaundersøgelse. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

På tærsklen til et nyt skoleår melder privat- og friskoler om stigende interesse.

Gennem en spørgeskemaundersøgelse har DR Nyheder været i kontakt med 186 privat- og friskoleledere. 50 procent af dem erklærer sig 'helt enige' eller 'delvist enige' i, at de har oplevet en større tilmelding af nye elever i år sammenlignet med tidligere år.

Derimod svarer blot 16,6 procent af lederne, at de er 'delvis uenige' eller 'helt uenige' i en øget interesse.

Daglige henveldelserEn af de skoler, som oplever øget interesse, er Haderslev Realskole, som ofte bliver kontaktet af interesserede forældre.

- Vi får dagligt henvendelser til vores sekretærer om at blive skrevet op på ventelister til skolen. Vi har vel i gennemsnit fire til fem henvendelser om dagen, siger skoleleder på Haderslev Realskole Henrik Pors.

Reform giver usikkerhed

Udviklingen ærgrer formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal, og han har et bud på, hvorfor flere forældre vil have deres børn i privat- eller friskoler.

- Det er i en lang periode, at vi har set den tendens, og jeg synes, at vi har fået det stoppet lidt henover de senere år. Der er så lige denne her situation med den nye reform og arbejdstidsaftaler, usikkerhed og lærere, der siger, at de ikke har det godt, der gør nogle forældre usikre, siger Claus Hjortdal.

- Jeg håber på, at vi får det stoppet med den nye reform, og at flere vælger at sige, at vi beholder barnet i folkeskolen, fordi det er en vigtig institution i samfundet.

Hav tålmodighed

Ifølge knap halvdelen af lederne på privat- og friskoler har de oplevet en stigning i henvendelser fra forældre, som ønsker at flytte deres barn på grund af netop skolereformen.

38,8 procent erklærer sig endvidere enige i, at en eller flere elever er meldt ind i skolen hovedsaglig på grund af reformen.

At forældre reagerer på en reform, som først træder i kraft, når det nye skoleår går i gang, skuffer Claus Hjortdal.

- Jeg synes, at forældrene skal væbne sig med tålmodighed og så acceptere, at når man laver en reform, så betyder det noget, og det kommer til at tage lidt tid, inden det kommer på plads. Men det her bliver godt, siger skoleledernes formand.

Spørgeskemaet er udsendt til 531 ledere på privat- og friskoler. 186 ledere har svaret i perioden fra 1. til 6. august.

Har du erfaring med skolereformen, som elev, lærer, pædagog eller forælder, så hører vi gerne fra dig. Send en mail til skolereform@dr.dk