GRAFIK Sådan påvirker skolereformen hvert enkelt klassetrin

Hvilke klasser får flest timer, og hvem får flest nye fag? Få overblik over, hvordan den nye reform påvirker skoledagen her.

Når landets folkeskoleelever møder ind efter sommerferien på mandag, begynder de på en ny epoke i folkeskolens historie.

Klokken ringer ind til helhedsskole, og som de fleste efterhånden ved, betyder det, at eleverne skal være flere timer i skole end tidligere, og at der kommer flere lektioner som dansk, matematik og engelsk på skemaet.

I grafikken herover kan du få overblik over, hvad folkeskolereformen kommer til at betyde af ændringer for hvert enkelt klassetrin.

Flest timer til 1. klasse

Det er for eksempel eleverne i 1. klasse, der kommer til at opleve den største forandring, når det gælder timer på skolen.

Før reformen skulle de små elever i gennemsnit undervises på skolen i godt 21 klokketimer om ugen. Nu skal de undervises mindst syv timer mere ugentligt.

Timerne bliver fyldt ud med ekstra lektioner i musik og idræt, og som noget nyt skal eleverne til at lære engelsk allerede fra 1. klasse, hvor det før reformen først var i 3. klasse.

Færrest timer til 8. klasse

Den mindste forandring kommer eleverne i 8. klasse til at opleve. Før reformen var deres skoleuge mindst 30 timer, mens den nu bliver på mindst 33 timer.

8. klasse-eleverne får ingen nye fag, men på deres skoleskema bliver der flere lektioner med dansk og matematik.

Det gælder i øvrigt alle klassetrin fra 4. til 9., at de nu hver uge får en ekstra lektion i dansk og matematik.

Lektiehjælp og motion

Alle elever på tværs af klassetrin får desuden hver dag mulighed for at blive endnu længere på skolen for at få hjælp til lektierne.

Og så skal eleverne dyrke en eller anden form for motion omkring 45 minutter dagligt som en del af den såkaldte understøttende undervisning.

Den folder sig ud i de timer, hvor eleverne ikke modtager fagspecifik undervisning som dansk, biologi og tysk. Du kan læse mere om, hvad understøttende undervisning er på Undervisningsministeriets hjemmeside.

Har du erfaring med skolereformen, som elev, lærer, pædagog eller forælder, hører vi gerne fra dig. Send en mail til skolereform@dr.dk