Fire rumænere, der arbejder på metrobyggeriet for et italiensk firma, er blevet fyret.
Fyringerne finder sted kort tid efter, at rumænerne meldte sig ind i 3F for at fortælle om dårlige løn- og arbejdsforhold, og 3F anklager nu virksomheden for at fyre de fire ansatte alene af den grund.
- Vi mener, at den pågældende sag er direkte årsag til, at rumænerne er fyret, siger Elo Hansen, der er faglig sekretær i 3F.
3F har rejst sag
De fire rumænere henvendte sig til 3F og fortalte, at de blev systematisk underbetalt, og situationen har nu fået 3F til at rejse en sag mod den italienske virksomhed, Cipa.
- Det afstedkommer, at der er kommet nogle navne på bordet, og efterfølgende vælger de fire medlemmer at vælge en tillidsrepræsentant. Det skaber så stor utryghed for virksomheden, at de ender i de her fyringer, siger Elo Hansen, der kalder sagen "chokerende og ekstremt udansk".
Hovedentreprenøren på metrobyggeriet, CMT, bekræfter, at der er foregået fyringer.
CMT ønsker møde med 3F
Kommunikationschef i CMT, Jens Munch, understreger samtidig, at underentreprenørerne skal overholde alle regler.
- Vi har indskrevet i vores kontrakter med samtlige underleverandører og entreprenører, at de skal være medlem af Dansk Byggeri, og når man er det, skal man følge de overenskomster og aftaler, der er på de relevante områder, siger han.
CMT holder i dag møde med Cipa, blandt andet for at høre, hvad der er foregået. Jens Munch kalder beskyldningerne fra 3F meget alvorlige.
Socialdemokraterne vil have redegørelse
- Påstande om årsager til fyringer, trusler og det ene og det andet er selvfølgeligt meget alvorlige beskyldninger, og dem ser vi frem til at diskutere med 3F. Der er tale om alvorlige beskyldninger, siger Jens Munch, der håber, at 3F vil begære et mæglingsmøde, så man kan drøfte tingene.
Socialdemokraternes social dumping-ordfører, Ane Halsboe-Jørgensen, kræver en redegørelse i sagen.
- Hvis det er rigtigt, at de er blevet fyret, fordi de har meldt sig ind i en fagforening, er det simpelthen så langt over stregen og udansk, som det kan være. Det vil vi ikke finde os i, og nu må der ryddes op, siger hun.
- Det bør laves en kortlægning over forløbet, hvor de implicerede parter må redegøre for, hvad der er foregået.
DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra Cipa.