I dag går godt 90.000 danske unge formentlig rundt med svedige håndflader og er lidt mere spændte end normalt.
Fra i aften klokken 24 kan man se, hvilket gennemsnit der kræves for at komme ind på drømmeuddannelsen. Du kan følge tallene på dr.dk
I morgen får ansøgerne svar per brev.
Selvom antallet af ansøgere i 2014 har sat rekord, så er det langt fra første gang, at mange tusinde danskere på samme tid får der uddannelsesmæssig skæbne afgjort.
Allerede i 1979 begyndte den Koordinerede Tilmelding at samle langt de fleste ansøgninger til videregående uddannelser ét sted og sende svar til ansøgere på samme dag.
Skovrider krævede højeste snit
Derfor er DR's Undersøgende Databaseredaktion gået i arkiverne og har undersøgt, hvilke uddannelser der krævede det højeste karaktergennemsnit for 35 år siden, og selvom der er mange ligheder er der også forskelle.
Den uddannelse, der i 1979 krævede det højeste karaktergennemsnit for at få en af de blot 60 pladser, var således Skovbrugsuddannelsen populært kaldet Skovrideruddannelsen. Den krævede et gennemsnit på 9,2 hvilket i dag svarer til 9,0.
Det snit er dog meget lavt sammenlignet med nutidens mest populære uddannelser. I 2013 var det International Business på Copenhagen Business School, som krævede det højeste gennemsnit. Her skulle ansøgere have 11,9 i gennemsnit for at komme ind.
Sværere at komme ind
Overordnet set er det sværere at komme ind på drømmeuddannelsen i dag, end da forældrene søgte, siger forskningsleder på Center For Ungdomsforskning på Aalborg Universitet.
- Der er langt flere, der søger en videregående uddannelse i dag end dengang. Og selvom antallet af uddannelser og studiepladser også er steget, så er det faktisk blevet sværere at komme ind på nogle af de populære uddannelser.
I alt søgte lige knap 20.000 unge ind på en uddannelse i 1979, mens det tilsvarende tal i år er 4,5 gange så højt.
Traditionelle uddannelser giver prestige
Selvom skovbrugsuddannelsen ikke eksisterer, og ingen formentlig havde tænkt på International Business tilbage i 1979, så er det i store træk fortsat de samme uddannelser, der kræver de høje gennemsnit.
Hvis man tager et blik på toppen af listen, så er der både Medicin-, Sociologi-, Tandlæge- og Dyrlægestudiet blandt de uddannelser, der i 1979 krævede de højeste gennemsnit. Det er alle uddannelser, som også i dag kræver et høj gennemsnit for at komme ind.
- Det er uddannelser, som der traditionelt er meget prestige og status i. Det stigende ansøgertal og mulighederne for at gange karakterer op, hvis man starter hurtigt, betyder dog, at gennemsnittet er højere, end det var tidligere, siger Camilla Hutters.
Højere krav til almindelige uddannelser
Hun påpeger, at de mange tusinde flere ansøgere også har medført en stigning i kravene til de ansøgere, der ikke søger uddannelserne i toppen af listen.
- Det har også betydet, at der er blevet markant sværere at blive eksempelvis lærer eller sygeplejerske. Her så man for få år siden, at der flere steder i landet var en del ledige pladser, men sådan er det ikke længere, siger hun.
Selvom ansøgere først modtager endelig svar i morgen den 30. juli, så kan du allerede fra i aften kl. 24 klikke dig ind på dr.dk og se, hvilket gennemsnit det kræver, at komme ind på de forskellige uddannelser. I vores interaktive grafik, kan du også sammenligne på tværs af universiteter og uddannelser.