Boligmangel før studiestart medfører snyd med husleje

Mangel på boliger får priserne til at stige, og LLO får i stigende grad henvendelser fra unge om huslejesnyd.

(Foto: © iris, Scanpix)

Tusindvis af unge venter spændt på at få besked, om de er kommet ind på deres drømmestudie. Og når studiepladsen er i hus, går boligjagten i gang.

Men der er mangel på boliger, og det er dyrt for de unge.

Jyllands-Posten skriver tirsdag, at manglen på boliger i de store byer får priserne til at stige på de unges lejeværelser.

Cheføkonomen hos Lejernes Landsorganisation (LLO) Jesper Larsen fortæller, at de i stigende grad får henvendelser fra unge, som oplever snyd med huslejen, når de lejer et værelse.

- De har ikke så mange rettigheder, og det er et stigende problem, vi har, fordi flere og flere unge deler lejligheder i forbindelse med boligmangel. Så finder de en lejlighed, som de lejer i fællesskab, men det viser sig, at det er den ene, der lejer og den anden der bor på et værelse.

Ingen bøde for højere leje

I Jesper Larsens optik er der to grunde til, at der bliver snydt med huslejen:

- Når der mangler boliger, så kan man leje ud til en højere leje, end hvad den lovlige er, siger han og fortsætter:

- Den anden grund er, at der ikke er nogen bøde for at leje ud til for høj en leje. Det er et gratis skud for den, der lejer ud.

- Den strengeste sanktion, man kan komme ud for som udlejer af en ejerlejlighed eller et værelse, er, hvis lejeren har klaget, inden der er gået et år. Så skal du betale den for meget betalte leje tilbage.

- Hvis lejeren først klager, efter at der er gået et år. Så skal udlejeren bare sætte huslejen ned fremover, siger han.

Svært at klage

Normalt er der gode muligheder for at få huslejen sat ned, hvis man har lejet en lejlighed med for høj husleje, fortæller cheføkonomen. Men når det drejer sig om unge, der lejer et værelse, er det straks sværere.

- Det er faktisk meget svært at klage over leje i den virkelige verden, fordi man risikerer at blive opsagt. Udlejeren kan sige lejeren op med en måneds varsel uden nogen grund. Det betyder, at det er svært for lejeren at klage over lejen.

Jesper Larsen fortæller, at hvis man har en fornemmelse af, at man er blevet sagt op, fordi man har klaget over lejen, kan man appellere til Huslejenævnet, som kan sanktionere opsigelsen.

- Men den regel bruges næsten ikke, fordi mange huslejenævn siger: De bor jo sammen. Lejeren bor på et værelse hos den, der har lejligheden. Og vi kan ikke tvinge hund og kat til at bo sammen, siger han.

/ritzau/