Den klassiske kernefamilie med mor og far og fælles børn har forlængst mistet sin status som altdominerende.
I dag lever 27 procent af alle børn under 17 år i en sammenbragt familie med halv- eller papsøskende. I 1980 var det kun tilfældet for 12 procent.
Men det kan være en stor udfordring at få en familie med mine, dine og vores børn til at fungere, og derfor har flere af dem brug for råd og vejledning.
DR Nyheder har lavet en rundspørge blandt landets kommuner, hvor 64 har svaret. Her svarer 26 af dem, at de tilbyder rådgivning til sammenbragte familier.
Svært at finde sin nye rolle
Én af de kommuner, der tilbyder at hjælpe familierne, er Lejre Kommune, hvor flere og flere sammenbragte familier søger rådgivning i Familiehuset.
Rådgivningen er vigtig, fordi der kan opstå nogle helt specielle udfordringer i de sammenbragte familier, forklarer konsulent i Familiehuset Hanne Nestler.
- Set fra børnenes side, så oplever de for lidt tid med deres biologiske forældre. De kan opleve jalousi i forhold til dine, mine og vores børn, og den voksne stedforælder kan opleve problemer i forhold til at finde sin plads, siger hun.
Hjælp til at trives
I Lejre kommune oplever de, at rådgivningen har en positiv effekt, hvor flere får den umiddelbart svære familiesituation til at fungere.
- Det gælder om at finde en form, der hedder: Vi bor sammen, og vi skal alle sammen have en plads i vores nye familie. Det er noget af det, vi snakker om og øver, forklarer Hanne Nestler.
Ofte er kommunens kurser dog ikke specifikt målrettet sammenbragte familier, men er en del af en samlet familierådgivning. Det er også tilfældet i Lejre Kommune.
Stort behov og efterspørgsel
Center for Familieudvikling mener, at der er brug for at oprette kurser, der er skræddersyet til de sammenbragte familier.
- Det er svært at være en sammenbragt familie, og det har nogle særlige problematikker, som skiller sig ud fra kernefamiliers. Så der et stort behov og en stor efterspørgsel for at møde dem med et tilbud, der er skræddersyet til dem, siger uddannelsesleder Søren Marcussen.
Udover konflikter i forhold til selve forældrerollen peger Søren Marcussen også på, at forældrenes forventning om at danne en kernefamilie kan kollidere med børnenes ønsker:
- Der er rigtig mange, der går ind i en sammenbragt familie med en drøm om, at nu skal dine, mine og vores børn blive én stor søskendeflok, men det kan børn have meget forskellige meninger om, forklarer han.
Se mere om sammenbragte familier i TV Avisen klokken 21.30