Disse fire kan blive vores næste kampfly

Fire flyproducenter skal mandag aflevere et bindende tilbud, hvis de vil levere Danmarks kommende kampfly.

F-35A Lightning II Joint Strike Fighter bliver fra flere sider proklameret som flyvevåbnets favorit til at vinde udbuddet. (© Scanpix)

Her er de fire kandidater til at blive Danmarks kommende jagerfly.

Eurofighter Typhoon

Producent: Cassidian (Tyskland)

Eurofighter Typhoon er det europæiske kampfly. Eurofighter har tidligere trukket sig fra udbudsrunden, men er kommet tilbage i kampen igen i 2013.

Et fælleseuropæisk projekt, som både benyttes af Tyskland, Italien, England og Spanien. Trak sig fra budprocessen tilbage i 2007, fordi man mente, at der var tale om unfair konkurrence. Men Eurofighter vendte tilbage i begyndelsen af sidste år og skal vel håbe på, at den europæiske forbindelse får pilen til at pege den rigtige vej.

F/A-18F Super Hornet

Producent: Boeing, USA

Eurofighter Typhoon er det europæiske kampfly. Eurofighter har tidligere trukket sig fra udbudsrunden, men er kommet tilbage i kampen igen i 2013.

Et fly, der har været på vingerne siden 1995 og blandt andet benyttes af det amerikanske søværn, US Navy, og det australske flyvevåben. Har den ulempe, at det har mange år på bagen og kan være på vej ud af produktion.

F-35A Lightning (Joint Strike Fighter)

Producent: Lockheed Martin, USA

Eurofighter Typhoon er det europæiske kampfly. Eurofighter har tidligere trukket sig fra udbudsrunden, men er kommet tilbage i kampen igen i 2013. (Foto: © Handout, Scanpix)

Blev lanceret som et fælles Nato-projekt, som blandt andre Danmark har bidraget økonomisk til udviklingen af, samtidig med at danske virksomheder også leverer dele til flyet. Prisen er dog en usikkerhedsfaktor og er steget i hele projektets levetid. Otte af de ni partnere i samarbejdet har valgt at købe flyet, kun Danmark mangler.

Saab JAS 39 Gripen E

Producent: Saab, Sverige

Eurofighter Typhoon er det europæiske kampfly. Eurofighter har tidligere trukket sig fra udbudsrunden, men er kommet tilbage i kampen igen i 2013. (Foto: © Ints Kalnins, Scanpix)

Flyet er ikke længere i spil om at blive Danmarks næste kampfly, da producenten har valgt ikke at give et bindende pristilbud til fristen idag.

Men kampflyet benyttes først og fremmest af det svenske luftvåben, men er også i brug i Ungarn og Tjekkiet, hvor man har leaset en stribe fly. Har dog fået nedadvendt tommelfinger af både Norge og Finland. Og i Schweiz resulterede en folkeafstemning i maj i et nej til indkøb af 22 fly.

/ritzau/