Journalister overhaler myndigheder: Udstiller medicintunge svinefarme

Fødevarestyrelsen vil ikke ud med liste over inficerede svinefarme. Nu har graverjournalister udarbejdet deres egen liste baseret på tal fra styrelsen.

Landbrug & Fødevarer mener, at det er urimeligt, at offentliggøre navngivne besætninger, der er smittet med MRSA. (© Colourbox)

Fødevarestyrelsen vil ikke ud med, hvilke svinebesætninger i Danmark, der er ramt af svine-MRSA. Og svineproducenterne ser så nødigt, at listen ser dagens lys, at de har stævnet styrelsen.

Men listen over de hvilke danske svinebesætninger, der kan være ramt af de antibiotika-resistente stafylokokker, skal frem i lyset.

Sådan lyder argumentet fra de journalister, som nu har offentliggjort deres eget bud på, hvordan den hemmelige liste sandsynligvis ser ud.

Lavet med Fødevarestyrelsens egne oplysninger

Det er foreningen Investigative Reporting Denmark, et uafhængigt non-profit center for undersøgende journalistik og åbenhed, der har lavet listen ud fra oplysninger fra Fødevarestyrelsen over hvilke svinebesætninger i Danmark, der har det højeste forbrug af antibiotika. Det skriver Jydske-Vestkysten.

For selvom der ikke er nogen garanti for, at MRSA er tilstede i alle svinefarme med højt forbrug af antibiotika, så hænger de to ting ofte sammen.

Det fastslår overlæge fra Odense Universitetshospital Hans Jørn Kolmos overfor Jydske-Vestkysten.

- Der er ingen garanti for det, men som tommelfingerregel betyder mere antibiotika flere tilfælde af resistente bakterier. Det er derfor et problem, at vi har så højt et forbrug, siger Hans Jørn Kolmos til avisen.

Flest potentielt syge grise på Fyn og i Jylland

Oplysningerne om de 137 svinefarme, der alle har et overforbrug af antibiotika i forhold til de kommende grænseværdier (pr. 30. november 2014), er ifølge journalisterne udarbejdet af Fødevarestyrelsen og fremlagt til offentliggørelse pr. 20. juni 2014.

Langt størstedelen af de 137 mistænkte svinebesætninger er at finde i Jylland og på Fyn, ligesom man ifølge kortet også her finder langt de fleste tilfælde af mennesker smittet med den resistente bakterie.

Sat i bero over stævning

Den 6. juni fik Fødevarestyrelsen et påbud fra Folketingets ombudsmand, efter flere medier havde fået afslag på aktindsigt i, hvilke farme der er smittet.

Påbuddet kom med den begrundelse, at miljøhensyn burde prioriteres højere end landmændenes ret til et privatliv. Men i søndags udskød Fødevarestyrelsen - trods påbud, offentliggørelsen af listen over de smitteramte besætninger, indtil sagen med svineproducenterne er afsluttet.

Landbrug og Fødevarer: Urimelig mistænkeliggørelse

Det var til stor glæde for Landbrug og Fødevarer, som repræsenterer de svineproducenter, der står på den hemmelige liste.

- Det er en bekræftelse i, at vi ikke står alene om at mene, at ombudsmandens afgørelse er meget kontroversiel, sagde formand Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, til Ritzau i forbindelse med udskydelsen.

Han frygter, at en potentiel offentliggørelse af den hemmelige liste vil få store økonomiske og sociale konsekvenser for landmændene.