Når børn er helt små, tilbringer de typisk mange timer i daginstitution, mens forældrene er på arbejde. Men en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Kristeligt Dagblad blandt 1005 danskere, viser nu, at denne adskillelse mellem børn og forældre ikke er uden konsekvenser.
For 24 procent af de adspurgte fortryder, at de ikke tilbragte mere tid med deres børn, mens de stadig var små.
Et nødvendigt vilkår
Mai Heide Ottosen, ph.d. og seniorforsker i børn og familier ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, peger på, at det meget vel kan hænge sammen med arbejdslivets vilkår.
For ofte er det ikke muligt at få indrettet arbejdslivet på en måde, hvor man kan hente sine børn klokken 14 hver dag. Desuden har mange ikke råd til, at den ene forælder arbejder på deltid. Men der er også mange, der simpelthen vælger at prioritere jobbet:
- En del mennesker, specielt i middelklassen, har et job, der er rigtig interessant. Og derfor føler mange, at de udvikler sig personligt, og derfor prioriteres arbejdet. Men så bliver familielivet ikke, som man bagefter ønsker, det skulle have været, siger Mai Heide Ottosen til Kristeligt Dagblad.
Konsekvenser for børnene
Bente Boserup, souschef i Børns Vilkår og chef for Børnetelefonen, peger på, at det manglende samvær kan have konsekvenser for børnene. Hun ser undersøgelsen som et fingerpeg om, at forældre ofte er splittede mellem arbejdsliv og børn.
- Vores erfaring fra børnetelefonen viser, at børn efterlyser, at deres mor og far har tid til dem. De er i tvivl om, hvorvidt mor og far har tid til at hjælpe dem med det, de går og roder med. Det er et savn hos nogle børn, at forældre ikke har den tid, siger Bente Boserup.
Og det manglende samvær har konsekvenser.
- Hvis en nærværende voksen ikke hjælper barnet med at sætte ord på følelser og tanker, så går børn rundt og kan ikke finde ud af, hvad der sker med dem selv og omverdenen. Og så kan de ende med at blive rigtig kede af det, siger hun.
/ritzau/