Nye regler: Nu får spritbilister inddraget bilen

Politiet har i flere kredse beslaglagt biler, efter nye regler om spirituskørsel trådte i kraft pr. 1. juli.

Flere spritbilister har fået beslaglagt bilen, efter færdselsloven blev strammet 1. juli (Foto: © Niels Mejlvang, Scanpix)

I ti dage har det været muligt for politikredsene landet over at beslaglægge bilen fra spritbilister med en promille på over 2,0, efter en stramning af færdselsloven trådte i kraft 1. juli.

Og onsdag aften røg en bilist i fælden, da Sydjyllands Politi standsede en 24-årig mand fra Haderslev, der dermed fik beslaglagt bilen og fik kørekortet inddraget.

Det skriver Sydjyllands Politi på Twitter.

Siden 4. juli har flere øvrige politikredse landet over også offentliggjort på Twitter, at de har beslaglagt biler efter de nye regler:

- Spritbilist taget i Rødby efter god anmeldelse. Promille over 3,0!! Vi tager hans bil efter stramninger i færdselsloven pr. 1/7, skriver Sydsjællands Politi på Twitter d. 4. juli

Også Københavns Politi tweeter d. 4. juli om et lignende tilfælde:

- Bilist standset på Amager med promille langt over det tilladte. Han kan se frem til bøde, frakendelse og konfiskation af bil, skriver Københavns Politi.

Stigning i beslaglagte biler

Stramningen af loven bliver budt velkommen hos Sydjyllands Politi, hvor den seneste bil altså er beslaglagt.

- Vi har nogle borgere, som drikker ekstremt meget og derefter kører bil. Vi har ikke tidligere kunnet tage bilen fra dem, så det er et virkelig godt redskab, vi har fået, siger Knud Kirsten, Viceinspektør og leder af lokalpolitiet i Haderslev.

Når spritbilisten fra Haderslev er blevet ædru, vil ikke kun hans bil være beslaglagt.

Hans kørekort vil også være inddraget, bilen vil blive solgt på auktion, og bilisten kan se frem til en bøde svarende til hans månedsløn ganget med promillens størrelse, siger Knud Kirsten og konkluderer:

- Da loven sidst blev strammet, fik vi i starten mange biler ind, men vi kan nu se, at tallene begynder at falde igen. Vi vil helt sikkert se en stigning igen, nu de nye regler er trådt i kraft, og så vil de falde igen på et senere tidspunkt.

I Danmark er promillegrænsen på 0,5. Sidst færdselsloven blev strammet var i 2012, hvor politiet fik beføjelser til at konfiskere bilen, når en bilist for tredje gang blev snuppet for spirituskørsel.

Forskellen mellem de hidtidige regler og de nye er altså, at politiet nu har mulighed for at beslaglægge bilen, allerede første gang en spritbilist bliver standset med en promille på over 2,0.

Politiet når ud til flere på Twitter

Ifølge Kommunikationsrådgiver hos Rigspolitiet er der for politiet også et budskab i at skrive om beslaglæggelserne på det sociale medie Twitter. På den måde når alvoren ud til flere, siger han.

Politiet har siden 2012 været aktive på Twitter, da Københavns Politi som de første oprettede en konto. Siden har alle politikredse oprettet deres konti, som i dag fungerer som et supplement til øvrige kommunikationskanaler.

- Der er naturligvis en stor værdi i at fortælle om beslaglæggelse af bilerne på de sociale medier, efter loven er trådt i kraft. Det giver en positiv effekt at dele det med så mange på den måde, siger Thomas Kristensen.

I perioden 2008-2012 mistede omkring hver 4. trafikdræbte livet i en spritulykke ifølge Rådet for Sikker Trafik.

Ni ud af ti spritbilister er mænd.