Overbelægning på hospitalerne handler om meget mere end patienter på gangene. Det handler om liv eller død, viser et nyt stort studie, som speciallæge Flemming Madsen står bag. Det skriver Information.
- I Danmark går retorikken meget på, at det er synd for patienterne, at de ikke har ordentlige forhold. Men vores undersøgelse viser, at det er meget mere alvorligt end det. Det handler om, at patienter ikke får den behandling, som de skal have - og at der er øget risiko for at dø, siger Flemming Madsen til Information.
Ni procent flere dør
Hvis der er høj belægningsgrad på en afdeling, altså en belægning på mere 110 procent, er der ni procent flere, der dør på hospitalet, end når der er en belægning på under 80 procent, viser studiet.
Undersøgelsen er udarbejdet på baggrund af 2,6 millioner indlæggelser på danske medicinske afdelinger fra 1995 til 2012. Den bliver i dag offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Health Affairs.
Regioner: Ikke det væsentligste
Formand for Patientforeningen Lars Engberg er rystet:
- Det er skræmmende, men det er egentlig ikke så underligt, for når der er en belægning på 120 procent, så skal personalet nå 20 procent mere. Det resulterer i flere fejl, nogle af dem er dødelige, siger Lars Engberg til Information.
Hos Danske Regioner mener man ikke, at overbelægning er det væsentligste problem at forholde sig til. Formand for Sundhedsudvalget Ulla Astman mener, at man fra tid til anden må lære at leve med overbelægning på grund af den økonomiske ramme.
/DR Nyheder