Nyttejob pressede Sara i arbejde: Troede det var nemmere at få kontanthjælp

24-årige Sara fra Holstebro var på kontanthjælp, da kommunen truede med nyttejob. Det fik hende til at finde et arbejde.

24-årige Sara Helene Neuks droppede tanken om kontanthjælp, da kommunen rejste krav om nyttejob. (Foto: © Sara Helene Neuks, Privatfoto)

- Hvis du vil have kontanthjælp, så skal du også have et nyttejob.

Nogenlunde sådan lød beskeden fra Holstebro Kommune, da den 24-årige mor og tidligere frisørelev, Sara Helene Neuks, henvendte sig til Holstebro Kommune i midten af maj. Kort forinden havde hun mistet sin uddannelsesplads som frisørelev.

- Jeg troede måske, det var lidt nemmere at få det her kontanthjælp, erindrer hun om situationen.

Som ung mor kan det være småt med pengene, men kravet om et nyttejob tiltalte hende slet ikke. I stedet for at takke ja til kontanthjælp, fandt hun et job som afløser i hjemmeplejen, der kunne forsøge den lille familie.

Ville ikke indsamle affald

De kommunale nyttejob er en del af kontanthjælpsreformen, der trådte i kraft ved årsskiftet. Kommunen kan tvinge de arbejdsløse til at tage et job i det offentlige, hvis de vil beholde deres overførselsindkomst. Men tanken om sådan et job være med til at afskrække arbejdsløse fra at søge om kontanthjælp, siger arbejdsmarkedsforsker Thomas Bredgaard fra Aalborg Universitet. Netop det er tilfældet for Sara Helene Neuks, der ikke mente, det var attraktivt og tiltalende med sådan et job.

- Jeg ville ikke risikere at komme ud i et eller andet job, hvor man skal samle skrald i vejkanten, eller hvad de nu ellers kan finde på, siger hun.

Fremtidsdrømmen for den unge mor er en plads på sygeplejestudiet. Den drøm holder hun liv i. Men nyttejob er det ikke blevet til noget af, for i hendes tilfælde virkede kravet om et nyttejob. Det fik hende til at droppe tanken om kontanthjælp.

- Ja, det synes jeg helt klart, det gør, og det gjorde det også for mig, siger Sara Helene Neuks.

Over halvdelen af alle forløb bliver afbrudt

Siden ordningen trådte i kraft den 1. januar og frem til april, har kommuner i hele landet taget ordningen til sig.

2.056 gange er en arbejdsløs sendt i arbejde på en offentlig arbejdsplads til en løn, der i gennemsnit ligger på omkring 10.000 kroner om måneden - før skat at vel at mærke. Satsen er dog højere for forsørgere som Sara Helene Neuks.

Men de arbejdsløse dropper ofte nyttejobbet. Over halvdelen af forløbene bliver afbrudt inden de obligatoriske 13 uger. Hele 1.096 gange er forløbet sluttet, med at den arbejdsløse har forladt ordningen. Herfra melder historien ikke noget om, hvorvidt den arbejdsløse finder et job, en uddannelse eller ikke var i stand til at passe jobbet.

Det fremgår af tal, som Kommunernes Landsforening har trukket for DR Nyheder.