Fra 1. juli kan det blive en særdeles dyr affære for bilister at køre med sprit i blodet.
Regeringen skærper nemlig reglerne og giver politiet mulighed for at konfiskere bilen, allerede første gang en bilist bliver stoppet med for meget alkohol i blodet. Dog kun hvis de stoppes med mere end 2,0 i promillen.
- Vi gør det lettere at konfiskere bilen tidligere, så når politiet stopper én, som er meget beruset, eller én, der kører beruset igen og igen, så kan man tage bilen, sælge den, og putte pengene i statskassen, siger Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen.
Regelændringen betyder også, at bilister, som tidligere er taget for spritkørsel og snuppes igen få år efter, hvis promillen er på 1,2, må overlade bilnøglerne til politiet.
Når ikke de hærdede spritbilister
Hver fjerde dødsulykke i trafikken skyldes spritkørsel.
Derfor tager Rådet for Sikker Trafik godt imod den skærpede straf til landets spritbilister.
Rådet tvivler dog på, at skærpelsen alene kan fjerne de hærdede spritbilister fra vejene.
- Nogle spritbilister når du med skærpede straffe, men du når ikke dem alle sammen. Nogle af dem er så inkarnerede misbrugere, at de skal ind under et egentligt behandlingstilbud, siger rådets direktør, Mogens Kjærgaard Møller.
Intet køretøj at sætte sig i
Trine Bramsen erkender, at der også skal behandling til for at komme spritbilisme til livs.
For regeringen handler det dog i første omgang om, at få alkoholbilisterne væk fra vejene, forklarer hun.
- Når vi tager kørekortet, så har de stadig en bil, de kan sætte sig ind i, så nu sætter vi langt hårdere ind og tager bilen fra dem, så de heller ikke har noget køretøj at sætte sig ind i, siger Trine Bramsen.