Flertal af danskerne: Rygepauser skal ikke tælle som arbejdstid

Rygere skal arbejde længere, hvis de holder rygepauser på jobbet, mener over halvdelen af danskerne i en rundspørge.

Over halvdelen af danskerne i en ny rundspørge mener, at rygerne skal arbejde længere, hvis de holder flere pauser. (Foto: © Iris (modelfoto), Scanpix)

Et flertal af danskerne mener, det er et irritationsmoment at se ryger-kollegaer gå til pause i tide og utide.

Det viser en ny rundspørge blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen lavet for Dansk Erhverv.

Over halvdelen af de adspurgte mener ikke, at rygepauser i løbet af en arbejdsdag skal tælle med i arbejdstiden, og at rygere derfor skal arbejde længere, hvis de holder rygepause.

Samtidig svarer flertallet, at rygerne på arbejdspladsen holder flere pauser end ikke-rygerne.

- Der er de senere år kommet øget fokus på, hvor langt tid kollegaer bruger på at ryge. Nu hvor rygerne mange steder skal forlade arbejdspladsen, sidder der kollegaer tilbage og føler, de skal lave noget arbejde, som andre burde lave. Det påvirker tolerancen over for rygerne, siger Rikke Bregendahl Ørum, underdirektør i Dansk Erhverv, til DR Nyheder.

Mange virksomheder har efter vedtagelsen af Rygeloven fra 2007 indført totalt rygeforbud på matriklen, så rygerne nu ikke længere må være på virksomhedens ejendom, om det er udenfor eller indenfor.

Må være op til den enkelte arbejdsplads at lave politik

I Dansk Erhverv mener de, at det må være op til den enkelte arbejdsgiver at vurdere, om medarbejderne skal kompensere for rygepauser med merarbejde.

- Men der er helt afgjort arbejdspladser, hvor rygere holder flere pauser. Der er flere arbejdsgivere, der vil sige, at medarbejderne skal betale for rygepauserne.

- Som regel sker det ikke på arbejdspladser med fleksibel mødetid. Hvor medarbejderne bliver, til de er færdige. Så får de lavet arbejdet færdigt, selvom de holder rygepauser, siger Rikke Bregendahl Ørum.

LO: Lav klare retningslinjer for rygning i arbejdstiden

I LO mener næstformand Lizette Risgaard, at folk holder mere øje med, hvad arbejdstiden går med, fordi presset er vokset på arbejdspladserne.

Derfor er det vigtigt, at der er klare regler, så nogle medarbejdere ikke føler, at andre kollegaer har mere frihed end dem, siger hun til Avisen.dk.

- Præcis sådan en undersøgelse viser, at det vigtigt at få skrevet det ind i overenskomsten eller i en lokalaftale, om man for eksempel flekser ud, når man går til pause, siger hun til Avisen.dk.