Baggrund: Få dansk overvågnings-historie på to minutter

Aflytningssamarbejdet med USA er langt fra nyt. Få et kort resume af de vigtigste historiske punkter i samarbejdet mellem USA og Danmark om aflytning.

De seneste afsløringer fra juni 2014 påviser, at den amerikanske efterretningstjeneste tilsyneladende har adgang til at dele aflytninger som Forsvarets Efterretningstjeneste foretager på lyslederkabler ind og ud af Danmark. (Foto: © Mads Rafte Hein, DR)

Efter 2. verdenskrig deltes Europa af det såkaldte Jerntæppe mellem Øst og Vest. Danmark var, med sin geografiske position, ideelt placeret til at foretage aflytninger af radiokommunikation i Østtyskland og Polen.

Efter 2. verdenskrig

I 1947 indledte Forsvarets Efterretningstjeneste et uformelt samarbejde med CIA's forløber, efterretningstjenesten OSS. Samarbejdet er beskrevet af den daværende næstkommanderende for Forsvarets Efterretningstjeneste, kommandør P.A. Mørch, i hans erindringer. Amerikanerne leverede udstyr kvit og frit til den danske efterretningstjeneste mod at lytte med på alt, hvad den danske efterretningstjeneste opfangede.

Den danske lyttetjeneste hed Forsvarets Central Radio og var en del af Forsvarets Efterretningstjeneste.

Aftalen med USA blev formaliseret i 1950 af forsvarsminister Rasmus 'Jetjager' Hansen (S).

Aflytninger i 50'erne og 60'erne

Forsvarets Centralradio opbyggede aflytningsbaser flere steder i landet, blandt andet på Bornholm, i Sønderjylland, i Gedser og på Amager.

I 1969 blev det afsløret, at Forsvarets Efterretningstjeneste drev en aflytningscentral i Kejsergade i det centrale København. Centralen lå i kælderen under en af universitetets bygninger og blev opdaget af studerende, fordi centralen ikke var forsynet med toiletfaciliteter. De studerende bemærkede, at de efterretningsfolk, der gjorde tjeneste i centralen, tissede i en af universitetets baggårde.

Det antages, at Kejsergadecentralen blandt andet aflyttede alle udenrigs telegraflinjer fra Købmagergades postkontor, der lå i nærheden.

Fra Kejsergade til Echelon

I 90'erne afsløres det omfattende Echelon aflytningsnetværk. Det kom frem, at USA sammen med Storbritannien, Canada, New Zealand og Australien står bag et globalt aflytningsnetværk. Det afgørende nye er, at aflytningerne er rettet mod at indsamle bredt i alle former for kommunikation, herunder ganske almindelige, civile kommunikationssystemer. Alle data indsamles, hvorefter de søges igennem for udvalgte nøgleord og begreber.

Det kommer frem, at et antal lande, heriblandt Danmark, fungerer som såkaldte tredjepartnere til netværket.

I Danmark er aflytningsbasen i Skibsbylejren i slutningen af 90'erne under voldsom udbygning. Basen forsynes med først tre og derefter yderligere tre meget store radomer til aflytning af civil satellit-kommunikation. En syvende radome er nogle år før opført på Aflandshage på Amagers sydspids.

Snowden afslører seneste metoder

I 2013 træder Edward Snowden frem som whistleblower og overdrager store mængder dokumentation om det amerikansk ledede aflytningsnetværk til freelancejournalisten Glenn Greenwald.

Dagbladet Information får adgang til nogle af Snowdens dokumenter og afslører i juni 2014, at den amerikanske efterretningstjeneste tilsyneladende har adgang til at dele aflytninger som Forsvarets Efterretningstjeneste foretager på lyslederkabler ind og ud af Danmark.