Rekordfå danskere ønsker at adoptere.
Lange ventetider, stigende gebyrer og kritisk mediedækning er en del af forklaringen, mener adoptionsbureauer ifølge Jyllands-Posten.
Blot 238 ansøgte sidste år om at blive godkendt som adoptanter, og hvis udviklingen fra de første fire måneder i år fortsætter året ud, vil kun 165 ansøge i løbet af 2014. I 2005, da antallet af ansøgere toppede, var antallet 1183.
Vækker bekymring
Udviklingen skaber panderynker hos formand Jens Damkjær fra foreningen Adoption & Samfund, som er interesseorganisation for omkring 3500 adoptivfamilier i Danmark.
- Vi er dybt bekymrede over den situation, hele adoptionsområdet er i, siger Jens Damkjær til avisen.
Han mener, at tendensen blandt andet skyldes årelange ventetider og "drastiske" gebyrstigninger de seneste år. Hos DanAdopt koster det nu knap 220.000 kroner at adoptere et barn fra Etiopien.
Færre ansøgninger betyder større gebyrer
Marianne Wung-Sung, direktør i DanAdopt, erkender, at gebyrerne er steget meget, og at det hænger sammen med, at færre og færre ansøger om at adoptere.
Hun vurderer, at blandt andet kritisk mediedækning af adoptionsforhold har spillet ind.
- Mediedebatten har gjort folk meget usikre på, om dette er noget, der foregår på en etisk forsvarlig måde. Vi er rigtig ærgerlige over, at det har haft et så negativt fokus, siger Marianne Wung-Sung til Jyllands-Posten.
Samme holdning deler hun med Pia Brandsnes, vicedirektør i AC Børnehjælp.
Adoptionsforskere siger til avisen, at det ikke behøver at være negativt, at færre og færre danskere vælger at adoptere.
/ritzau/