Mere end hvert fjerde indbrud i Danmark bliver nu begået af tilrejsende.
I årets første tre måneder er flere end 2000 statsborgere fra 12 østeuropæiske lande blevet sigtet for overtrædelser af straffelovene og særlovene, og 27,4 procent af alle sigtelser for indbrud i private hjem står tilrejsende udlændinge for.
Det viser en opgørelse, som Rigspolitiet har udarbejdet for Justitsministeriet, skriver Berlingske.
Der skal findes nye metoder
Justitsminister Karen Hækkerup (S) vil nu nedsætte en hurtigtarbejdende arbejdsgruppe i ministeriet med folk fra politiet og udlændingemyndighederne. De skal undersøge, hvordan indsatsen mod kriminelle østeuropæere kan styrkes.
- Arbejdsgruppen skal se på, om vi kan styrke politiets værktøjer yderligere, eksempelvis ved at bruge mere kontrolteknologi, hvordan vi styrker kontrollen især i grænseområderne og i lufthavnen, og hvordan vi kan trække mere på udlandet og indgå i nye partnerskaber, siger Karen Hækkerup til Berlingske.
Stigende tendens
Siden 2010 er antallet af østeuropæere, der er blevet sigtet efter straffeloven og særlove steget markant. I 2010 blev 6752 fra 12 forskellige lande i Østeuropa sigtet, mens tallet i 2013 lå på 10.258 personer. I årets første tre måneder er tallet 2351.
Michael Ask, leder i Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, ser det som et alvorligt problem.
- Dette er mere uhåndterbart og mere spredt end eksempelvis bande- og rockerkriminaliteten, hvor vi ved meget mere om grupperne.
- Vi gør rigtig meget allerede, men vi skal hele tiden spørge os selv, om vi gør det godt nok, og vi har overvejelser i Rigspolitiet og i kredsene om, hvordan vi kan forbedre os og justere koncepterne, siger Michael Ask ifølge avisen.
/ritzau/