Sosu'en Michael tilfører mandehørm til plejehjemmet

Han plejede at arbejde i Bauhaus, men har skiftet fliser, skruer og el-artikler ud med omsorg for ældre mennesker.

Michael Fuglsang Sichlaus i samtale med beboeren Olga, før frokosten bliver serveret. (Foto: © DR, DR)

Michael Fuglsang Sichlau spiser frokost med de ældre på Trekroner Plejecenter ved Roskilde. Menuen står på grøntsagssuppe og højtbelagt smørrebrød.

- Må jeg bede om noget saft, spørger en kvindelig beboer i kørestol.

- Det kan du da tro, at du må, svarer Michael og rejser sig for at skænke op.

Byggemarkedet Bauhaus var i flere år 31-årige Michael Fuglsang Sichlaus arbejdsplads. Men for få år siden besluttede han af skifte mursten og maling ud med omsorg for ældre.

Forskellige opgaver

Først uddannede Michael Fuglsang Sichlaus sig til social- og sundhedshjælper, og nu er han i praktik på Trekroner Plejecenter som led i uddannelsen til social- og sundhedsassistent.

De mange forskellige opgaver i jobbet, tiltaler ham, fortæller han over frokostbordet:

- At der kan være opgaver, hvor det er et spørgsmål om liv eller død, og man skal handle hurtigt. Og til den anden ende af opgaver som nu, hvor vi sidder og har et dejligt måltid mad sammen og snakker og hygger.

Flere mænd i ældreplejen

Der er blevet flere mænd som Michael Fuglsang Sichlau i ældreplejen. Siden 2007 er antallet af mænd, der går på sosu-uddannelsen, mere end fordoblet til 13 procent i dag, viser tal fra Undervisningsministeriet.

Og de seneste fire år er andelen af mandlige sosu-hjælpere og -assistenter ansat i landets kommuner steget fra 7,3 procent til 8,1 procent. Det fremgår af tal, som FOA har indhentet fra Kommunernes og Regionernes Løndatakonto

Selvom der kommer flere mænd til, er det dog stadig en kvindedomineret verden, og Michael Fuglsang Sichlau har næsten kun kvindelige kolleger.

- Det er specielt, og det har jeg da også skullet vænne mig til, siger han.

Både kvinder og mænd er godt

Han er dog ikke i tvivl om, at det er en fordel, at de både er mænd og kvinder til at tage sig af de ældre.

- Det er en fordel, at jeg bedre kan gå ind og snakke bilmotor, motorcykler, traktor og nogle andre ting med de mandlige beboere, end nogle af de kvindelige medarbejdere kan, siger han og fortsætter:

- Vi kan have en mandehørm-samtale, som kan være sværere med mine kvindelige kollegaer.

God til permanent

Men Michael Fuglsang Sichlau lærer også mange ting, der intet har med mandehørm at gøre:

- Mine kvindelige kollegaer kan hjælpe mig, når der skal tales om strikketøj og mønstre. Hvordan man lige får sat et tørklæde rigtigt, i stedet for man bare vikler det otte gange rundt, og hvordan man sætter en permanent rigtigt.

- Ja, det er du god til, siger 87-årige Ingrid Ruth Christensen og klukker fra stolen ved siden af Michael.

(Foto: © DR, DR)

Før frokost hjalp Michael hende med at træne i plejehjemmets træningslokale, og hun er glad for at have den mandlige assistent-elev omkring sig.

- Det er fint. Han er god til at hjælpe os. Når noget går i stykker, er han den første, der ser på, om han kan lave det. Det er dejligt.