Langt størstedelen af de ansatte i hjemmeplejen og på plejehjem er kvinder. Men de seneste år er der kommet flere mænd til.
I 2010 udgjorde mænd 7,3 procent af sosuhjælperne og -assistenterne i landets kommuner. I år ligger tallet på 8,1 procent. Det viser nye tal, som fagforeningen FOA har indhentet fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor.
Selvom stigningen er lille, er det en klar udvikling, der blandt andet skyldes, at mænd søger efter andre og mere sikre job, fordi der er nedgangstider i byggebranchen, hvor arbejdspladser bliver overtaget af maskiner eller rykker til udlandet.
Det siger Kenn Warming, der er specialkonsulent hos Institut for Menneskerettigheder og har skrevet en ph.d. om mænd i omsorgsfag.
- Vi ved, at der er job inden for de her kvindefag. Vi ved også, at der kommer flere og flere ældre. Man kan ikke udflytte de her job, så vil også være i Danmark fremadrettet, siger han.
Flere uddanner sig til sosu
Kigger man på, hvor mange mænd der går på sosu-uddannelsen, lader det til, at der fremover vil være endnu flere mænd i ældreplejen.
I øjeblikket udgør de 13 procent, og tallet er steget siden 2007, hvor andelen var knap seks procent.
Flere mænd i ældreplejen er til glæde for de ældre, fordi mænd ofte har en anden tilgang til arbejdsopgaverne end kvinderne, vurderer Kenn Warming. Det kan betyde meget særligt for de mandlige ældre.
- Måske har de lidt blufærdighed over for kvinder, og det er måske lettere at tale med mænd om.
Men der er også andre ting, det kan være nemmere at snakke med en mandlig social- og sundhedshjælper om.
- Det kan være de tidligere har været mekanikere eller spillet fodbold, og dermed har de nobget de kan tale om og flytte fokus fra den sygdom, den ældre har, siger Kenn Warming.