I flere kommuner ligger kvadratmeterpriserne for lejligheder i dag over det niveau, som boligerne havde, da priserne toppede under boligboblen i 2006. Og på Frederiksberg er priserne på kommunens få, men eksklusive villaer ligefrem steget med 6 procent siden 2006.
Boligejerne i Odsherred Kommune er hårdest ramt af boligboblen. Her har boligejerne oplevet, at priserne på huse i gennemsnit er næsten halveret siden 2006.
Det viser en gennemgang af kvadratmeterpriserne i landets 98 kommuner i henholdsvis tredje kvartal af 2006 (da boligboblen var på sit højeste) og fjerde kvartal af 2013 (senest offentliggjorde tal). Analysen er foretaget af Boligøkonomisk Videncenter for DR.
Hus eller lejlighed
I grafikken kan du selv klikke ind og undersøge, hvordan udviklingen af boligpriserne ser ud i netop din kommune. Du kan vælge mellem boligmarkedet for lejligheder og boligmarkedet for huse. Det er nemlig to meget forskellige prisudviklinger, afslører analysen fra Boligøkonomisk Videncenter.
Mens huspriserne har svært ved at rejse sig efter krisen, så ligger kvadratmeterpriserne for lejligheder faktisk højere nu end under den seneste boligboble i kommuner som Esbjerg, Skanderborg, Syddjurs, Frederikshavn, Viborg, Ikast-Brande og Hjørring.
Det skyldes, at priserne aldrig kom så højt op, som i storbyerne i årene op til Finanskrisen.
Stort fald i huspriser på Sjælland
Hårdest ramt er de boligejere, der købte hus på Sjælland midt under boligboblen. Da boligpriserne var på det højeste i tredje kvartal af 2006 kostede et hus i Odsherred Kommune på 100 m2 i gennemsnit 1 million kroner.
Sammenligner man med de senest offentliggjorte boligpriser, er husene i området faldet til 580.000 kroner i gennemsnit. Det svarer til et fald på 46 procent i de gennemsnitlige huspriser, og er det absolut største prisfald i Danmark.
Også Sorø, Stevns, Lejre og Roskilde er sjællandske kommuner, der oplever fald i huspriserne på mere end 40 procent. Og det er vel at mærke i kroner og øre. Regner man inflationen med, er værdien af husene skrumpet endnu mere i Danmarks udkantsområder.
Mest fart på i byerne
I landets større byer – København, Frederiksberg, Aarhus, Aalborg og Odense – ser det til gengæld helt anderledes ud.
Her er huspriserne i kroner og øre nu kun 10 procent under niveauet, da boligboblen toppede i 2006. Trækker man inflationen fra prisstigningerne, ligger huspriserne dog stadig en armslængde fra boligboblen i 2006 – selv her i landets dyreste villakvarter.
Kilde og metode
Grafikken er baseret på faktiske handelspriser fra Boligmarkedsstatistikken, bearbejdet for DR Nyheder af Boligøkonomisk Videncenter. Der er ikke korrigeret for inflation. Det betyder faktisk, at stigningerne reelt ikke er stå store, som det fremgår af tallene, og omvendt at faldene faktisk er større, hvis man regner inflationen med.
I de kommuner, der er farvet grå, har der været for få bolighandler til, at det har været muligt at lave en valid statistik.
Da kvadratmeterpriserne er hentet på kvartalsbasis i de enkelte kommuner, vil enkelte handler i kommuner med få handler skævvride billedet. Det gælder for eksempel lejligheder i Frederikshavn.