Det er ikke kun fødende kvinder, der vil opleve mindre service, når de bliver indlagt på landets hospitaler.
Sådan lyder vurderingen fra Jakob Kjellberg, der er sundhedsprofessor i Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (KORA).
- Man skal forvente at ligge kortere og kortere tid på hospitalet og få mindre service. Det kommer vi generelt til at se. Og det har vi allerede set over en lang årrække, siger han i et interview med DR Nyheder.
Sender huskelisteDR Nyheder skrev allerede i juli 2013, at kommende forældre skulle huske at pakke, inden de møder op på fødegangen på Aarhus Universitetshospital. Og at de kommende forældre tilmed fik tilsendt en huskeliste.
Og i dag skriver Jyllands-Posten så, at mad og tøj er sparet væk på flere af landets hospitaler, så de fødende selv skal medbringe mad og drikke samt tøj og en dyne til den nyfødte.
På den måde kan sygehuset spare penge på vasketøj.
I Jyllands-Posten fortæller to afdelingsjordemødre om prioriteringen.
- Når vi skal spare, bliver vi fantasifulde. Vi prioriterer, at der er personale tilstede, og så sparer vi på saftevand og sengetøj, siger afdelingsjordemoder på Aarhus Universitetshospital, Misan Stehouwer.
Vil ikke fjerne kerneydelsenJakob Kjellberg fortæller, at det netop handler om at skabe en balance mellem, hvad der er patientens og hvad der er hospitalets behov, når der er en presset økonomi.
- Man skærer det, der ikke er den helt nære kerneydelse, fra, og lægger noget over på patienterne.
- Når man skal lave mere og mere hvert år uden at få flere penge, så kan man tage fra personalet eller materialet, siger han.
Sundhedsprofessoren vurderer, at alternativet til mindre patientservice kan være eksempelvis at fyre medarbejdere eller spare behandlinger, der er vurderet til at være for dyre, væk.
Men på bundlinjen står sundhedsvæsenet bare med en stor økonomisk udfordring, hvor de skal spare og lave to procent mere, vurderer Jakob Kjellberg.
Minister sætter grænsen ved brugerbetaling
Sundhedsminister, Nick Hækkerup (S), er ikke afvisende overfor de kreative besparelser på sygehusene.
- Det er noget, som jeg vil følge og holde øje med. For hvis det udvikler sig, så er det bekymrende.
- Det, der er helt uacceptabelt, er, hvis man skal betale for at komme til lægen eller på hospitalet. Der vil grænsen for mig som socialdemokrat altid gå, siger han.