Nej tak til økonomiske sanktioner i folkeskolen

Både forældre og skoleledere synes, det er en dårlig ide at straffe familier økonomisk, når børnene ikke møder op til timerne.

Bekæmp fravær med dialog frem for træk i børnechecken, siger både skoleledere og forældre.

Forældre og skoleledere er overraskende enige, når det kommer til, hvordan man skal mindske elevernes pjækkeri. Vejen frem er dialog - ikke økonomisk straf.

I en rundspørge blandt 251 af landets cirka 1.350 skoleledere svarer 85 procent, at skolerne skal benytte sig af obligatoriske samtaler med forældre og elever, når fraværet er for højt. Det samme siger 91 procent af forældrene i en rundspørge udsendt gennem foreningen Skole og Forældres magasin Skolebørn, hvor 1.474 forældre har deltaget.

Derimod er de to parter knap så begejstrede for økonomiske sanktioner som forældrepålæg, hvor forældrene bliver skåret i børnechecken, eller som bøder til forældrene, når eleven udebliver gentagne gange fra undervisningen.

Kun 16 procent af skolelederne og 10 procent af forældrene går ind for forældrepålæg.

Tryk avler modtryk

Torben Juel Sørensen er skoleleder på specialskolen Nyborg Heldagsskole, hvor mange elever har en fortid med højt fravær. Og han er ikke i tvivl om, hvad der skal til for at sænke elevernes fravær.

- Magt virker ikke, for tryk avler modtryk. Det, der rykker, er at vise både elever og forældre, at der er et formål med at gå i skole, siger Torben Juel Sørensen.

Tidligere var skolens politik at løfte pegefingeren af forældrene, hvis deres børn ikke dukkede op til timerne. De truede eksempelvis med at underrette de sociale myndigheder. Men det virkede slet ikke, forklarer skolelederen.

Det er de derfor gået væk fra. De gode resultater opnås derimod bedst gennem en vedholdende dialog mellem skole, elev og forældre.

- Udgangspunktet skal være at motivere dem til at lave ændringerne selv. Skolen skal være en katalysator til at skabe forandring, siger Torben Juel Sørensen.

Flere tiltag skal nedbringe fravær

Ifølge skolelederne gør skolerne allerede flere ting for at nedbringe fraværet. 72 procent af de 251 skoleledere i undersøgelsen siger, at de benytter obligatoriske samtaler med forældre og elever for at nedbringe fraværet.

37 procent sender en sms til forældre og elev, når barnet ikke er dukket op i skole, og 19 procent henter eleven i hjemmet.

Samtidig har flere skoler ansat eksempelvis socialrådgivere og trivselsvejledere til at snakke med eleverne om fravær.

Forældrepålæg som at ringe 112

Skoleleder Torben Juel Sørensen fra Nyborg Heldagsskole mener dog alligevel, at det er fint, at kommunerne har mulighed for at skære i børnechecken, hvis elevfraværet bliver for højt.

- Det er fint at have i baghånden, men det skal kun bruges i nødstilfælde. Det svarer til at ringe 112, siger Torben Juel Sørensen.

Undersøgelsen tyder også på, at forældre faktisk bliver trukket i børnechecken. 14 procent af skolelederne i rundspørgen fortæller, at de har kendskab til, at kommunen har benyttet muligheden for forældrepålæg, fordi et barn har haft for meget fravær i skolen.

Motivation frem for straf

Hos foreningen Skole & Forældre har man ligesom skolelederne forbehold over for at skære i børnechecken.

- Hvis man har med familier at gøre, som er udfordrede i forvejen, så udfordrer man dem bare endnu mere ved at skære i deres økonomi. Det er ikke en løsning, siger formand Mette With Hagensen.

- Det er meget vigtigere at have fokus på samarbejde og motivation. Vi skal tilrettelægge en skoledag, som motiverer børnene, så den indeholder elementer, de gerne vil være en del af.

Nogle børn er skoletrætte og vil hellere arbejde, og så kan det være en ide, at de får et fritidsjob, hvor det er et krav, at de følger undervisningen, forklarer hun.