Der bør stilles skrappere krav til det danske sundhedsvæsen, inden patienter bliver tilbudt nye operationer.
Det mener patientforeningernes paraplyorganisation Danske Patienter og Lægeforeningen, der nu foreslår, at det skal være lovpligtigt at oprette en database over bivirkninger, når en ny type operation bliver taget i brug.
- Det bør jo være sådan, at når man indfører nye behandlinger i det danske sundhedsvæsen, så opretter man fra begyndelsen nationale, kliniske kvalitetsdatabaser, hvor alle har indberetningspligt til, så vi hele tiden kan opsamle data og sikre os, at behandlingen er i orden, siger Morten Freil, direktør hos Danske Patienter.
- Fejl at indberetninger udeblev
Forslaget om den lovpligtige dataindsamling kommer i forbindelse med, at DR i aften sender dokumentaren "Historien bag historien - de farlige fedmeoperationer".
Her bliver der rejst kritik af, at patienter er blevet fedmeopereret, uden at man kendte meget til bivirkningerne, og at der ikke blev indsamlet data om bivirkningerne før i 2010, selvom mere end 11.000 patienter var blevet opereret fra 2005 til 2010.
Formand for Lægeforeningen, Mads Koch Hansen, mener, at det var forkert, at læger og myndigheder ikke fra operationernes begyndelse sørgede for at samle data om bivirkninger sammen. Det skal der rettes op på fremover, mener han.
- I sager hvor patienter må forvente at få bivirkninger, og man ikke kender langtidsbivirkningerne af en behandling, bør det være et krav, at der laves denne dataindsamling, siger han.
Skal sikres ved lov
Som udgangspunkt mener Morten Koch Hansen, at det bør være Sundhedsstyrelsen der skal kunne stille krav om, at læger skal indberette bivirkninger, men hvis det kan lade sig gøre, skal sagen højere op i systemet.
- Hvis lovgivningen ikke rummer mulighed for at pålægge det krav, mener jeg, at det er oplagt at tage det på sundhedsministerens bord og se, om man ikke skal have ændret loven, siger Mads Koch Hansen.
Patienter skal ikke være forsøgsdyr
Samtidig opfordrer Lægeforeningens formand til, at nye behandlingsformer som operationer skal varetages på en anden måde, end de har gjort hidtil, så patienter ikke ender som ufrivillige forsøgsdyr.
Inden behandlingerne bliver tilbudt bredt, skal man kunne oplyse patienterne om bivirkninger. Det skal ifølge Mads Koch Hansen sikres ved, at behandlinger først skal prøves af i et kontrolleret miljø, hvor man samler viden sammen om bivirkninger.
- Når man ikke kender bivirkninger ER det jo forsøg, og så skal patienter have særlig information og årvågenhed i forhold til, at vi får fulgt op på dem, siger Mads Koch Hansen.