Skoleledere: Fravær er ikke et stort problem

Skoleeleverne er i gennemsnit fraværende 11,4 dage om året, men det bekymrer ikke skolelederne.

Størstedelen af skolelederne i en rundspørge fra DR Nyheder kæmper ikke med elevfravær på deres skole. (Foto: © Scanpix, Scanpix)

Fravær er ikke et stort problem på de danske folkeskoler, hvis man spørger skolelederne.

Seks ud af ti skoleledere fortæller i en undersøgelse blandt 251 af landets cirka 1350 skoleledere, at de kun i mindre grad har problemer med elevfravær på deres skole.

Søndermarkskolen i Randers Kommune er en af de skoler, hvor man ikke er særlig bekymret over elevernes fravær.

- Omfanget af fravær er ikke særlig stort på vores skole, og almindelig pjækkeri har vi meget lidt af. Vi er skarpe på at få taget hånd om det, siger skoleleder Peter Nellemann.

De fleste skoler under gennemsnittet

Søndermarkskolen befinder sig da også under gennemsnittet med 9,1 fraværsdage per elev i skoleåret 2012/2013. Det er 2,3 dage mindre end den typiske elev, som har 11,4 fraværsdage.

Det viser tal fra UNI-C, som DR Nyheder har fået aktindsigt i.

Ud af 1276 folkeskoler har 767 skoler et elevfravær, der er lig med eller mindre end gennemsnittet, mens 509 skoler ligger over gennemsnittet.

Skoler vurderer bekymrende fravær

At så mange skoleledere kun i mindre grad oplever at have problemer med fravær, skyldes sandsynligvis ikke bare omfanget, men også typen af fravær.

- Der er det bekymrende fravær, og så er der fravær, der ikke bekymrer i samme grad, som eksempelvis feriefravær. Det er to vidt forskellige ting. Dem, der ikke oplever at have problemer med fravær, er nok de skoler, hvor der ikke er bekymrende fravær, siger Claus Hjortdal, der er formand for Skolelederforeningen.

Han fortæller, at skolerne altid kigger på typen af fravær og vurderer, om det er alarmerende.

- Det er svært at sige, hvornår der er for meget fravær, for selv lidt fravær kan give anledning til stor bekymring. Det er en individuel vurdering fra barn til barn. Man ser efter om barnet trives, og er der grund til bekymring, så skal man reagere efter bare få dages fravær, forklarer Claus Hjortdal.

At skoleeleverne i gennemsnit er fraværende 11,4 dage om året, synes formanden er rimelig fornuftigt, men det må helst ikke stige, og problemet opstår især på de skoler, der ligger over gennemsnittet.

Udsatte elever er mere væk

Bekymrende fravær har man ikke meget af på Sølystskolen i Aarhus, fortæller skoleleder Niels Petersen.

- I det øjeblik, man er så meget væk fra skolen, at man ikke følger den almindelige udvikling, er det et problem. Hvis man ikke lærer det, man skal, så kan man ikke følge med, og man falder ud af det sociale fællesskab. De elever har vi heldigvis få af, siger Niels Petersen.

Til gengæld er der stor forskel på elevfraværet i skolens almindelige klasser og specialklasser.

- Eleverne i specialklasserne er en særlig udsat gruppe med noget større fravær. Det er børn med ondt i livet, og nogle har fået nogle øretæver i skolen, så det ikke er det mest spændende sted at komme, siger Niels Petersen.

Det står i kontrast til skolens øvrige elever, som primært kommer fra middelklassehjem, hvor hverdagen glider noget lettere, og hvor halvdelen af fraværet skyldes ferie, hvilket ikke bekymrer skolelederen i samme grad.

- Der er ingen forskel i ønsket om at sende børnene i skole, men muligheden er ikke den samme, forklarer Niels Petersen.

Feriefravær er ikke smart

Det mest problematiske fravær findes hos børn, som generelt har det svært, og hvor der eksempelvis er rod i baglandet, fortæller skoleleder Peter Nellemann fra Søndermarkskolen i Randers. De er få, men har til gengæld ofte meget fravær.

Men også pjækkeri og feriefravær er selvfølgelig skidt, selv om det måske ikke er direkte bekymrende, og Søndermarkskolen prøver at minimere begge.

- Når børnene starter i 0. klasse, siger vi til forældrene, at de skal respektere, at det er deres børns arbejdsplads, siger Peter Nellemann.

- Trækker man børnene ud af skole på grund af ferie år ud og år ind, så mister børnene læring, og det kan mærkes på resultaterne. Og moralsk set er det ikke smart at give børnene en forståelse af, at man kan holde fri, når det passer en.

Og det virker på nogle forældre, hvilket formentlig er en af årsagerne til, at skolen kan holde fraværet nede, forklarer skolelederen.

DR sætter i de kommende dage fokus på danske skolelevers fravær. I vores interaktive grafik, kan du se fraværet for den skole og årgang du ønsker, og sammenligne det med andre årgange, skoler eller kommuner. Onsdag og torsdag kan du læse mere om årsagerne og konsekvenser af et højt fravær.