Danskerne må droppe at købe medicin i supermarkedet

Supermarkedsapoteker bliver ikke til noget, hvis det står til sundhedsminister Nick Hækkerup (S). Det ærgrer detailhandlen og går ud over forbrugerne, lyder kritikken.

Patientsikkerheden er slet ikke relevant i den sammenhæng, for den skal fastholdes på samme høje niveau i supermarkedsapotekerne, siger Dansk Erhverv. (Foto: © Iris, Scanpix)

Det bliver ikke muligt for danskerne at købe en liter mælk og en æske antibiotika i samme butik.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) lægger op til at modernisere apoteksmarkedet. Men han ønsker ikke, at detailhandlen får tilladelse til at sælge medicin på recept.

Det har ellers længe været et ønske fra detailhandlen at kunne blive en del af det marked.

- For regeringen er patientsikkerhed alfa og omega. Og der skal stadig være forskel på, om du i trygge omgivelser kan få den nødvendige rådgivning af faglært personale i forbindelse med medicin, eller om du er ude og købe havemøbler i Dyne-Larsen, siger Nick Hækkerup til fagbladet Farmakonomen.

Fremlægger lovforslag

Ifølge DR Nyheders oplysninger vil ministeren til efteråret fremlægge et lovforslag, der giver flere apoteker tilladelse til at åbne filialer. Mange borgere har i dag for langt til det nærmeste apotek.

Men ministeren holder altså fast i apotekernes monopol.

Hos detailhandlens brancheorganisation Dansk Erhverv synes man, det er brandærgerligt, at ministeren ikke vil liberalisere apoteksområdet.

Der mangler konkurrence

Dansk Erhverv indrømmer, at detailbutikkerne selvklart har et økonomisk incitament til at sælge medicinen, men ifølge markedschefen, Christian Sestoft, er det også for forbrugernes eget bedste, hvis der bliver mere konkurrence på området.

- I dag har apotekerne monopol, og derfor trænger vi til mere konkurrence om god service, kortere ventetid og professionel vejledning på apotekerne, siger han til DR Nyheder.

- Meldingerne fra ministeren skaber bekymring hos os. Der er tale om et 400 år gammelt apoteksmonopol, som regeringens egen konkurrencestyrelse og produktivitetskommissionen selv kalder en hindring for at udvikle og skabe flere apoteker i Danmark, siger Christian Sestoft.

Myterne skal aflives

Markedschefen forstår ikke Hækkerups argument om, at butikkerne ikke kan have den rette faglige kompetence til at løfte opgaven med at sælge livsvigtig medicin.

Patientsikkerheden er slet ikke relevant i den sammenhæng, for den skal fastholdes på samme høje niveau i supermarkedsapotekerne.

Det er blot et spørgsmål om at præcisere de høje krav til at drive et apotek, siger markedschefen.

- Vi håber, at regeringen får aflivet myterne om, at detailhandlen vil sælge medicin sammen hårshampoo og knækbrød. De ønsker at drive apoteker i hjørnet af forretningen med det rigtige faglige personale, siger han.

DR Nyheder ville gerne have spurgt sundhedsministeren om, hvorfor butikkerne ikke kan løfte opgaven ved at ansætte farmaceuter. Men ministeren har ikke været til rådighed.