Cpr-numre flyder rundt på nettet

Komplette fortegnelser over sygdomme, cpr-numre, navne og i enkelte tilfælde også kontooplysninger kan findes med relativt enkle søgninger på internettet.

Personfølsommeoplysninger som cpr-numre ligger offentligt tilgængelige på internettet. (Foto: © Colourbox, Colourbox)

Navne, cpr-numre og i enkelte tilfælde også kontonumre på børn med psykiatriske diagnoser og voksne med livstruende sygdomme flyder rundt i offentligt tilgængelige registre.

Det viser en undersøgelse, som DR i samarbejde med analysefirmaet Udbudsvagten har lavet ved at søge i offentligt tilgængelige data i de danske kommuner.

Udbudsvagtens søgerobot fandt med relativt enkle søgninger 1464 cpr-numre i 21 forskellige kommuner.

Tiltængelige i tre år

Informationerne stammer blandt andet fra ansøgninger til støtte til børn med psykiatriske diagnoser, økonomisk støtte til datterens violinspil, tilskud til genoptræning efter alvorlige sygdomme som cancer, blodprop og inkontinens.

Der er også fundet ikke-anonyme klager om hjemmeplejens vurdering af en borgers praktiske evner i egen husholdning. Mange af oplysningerne har været offentligt tilgængelige i mere end tre år.

Omfanget bekymrer Kevin Leig Bengtsson, der er direktør for Udbudsvagten.

- Jeg synes, det er et stort tal, og jeg synes, på baggrund af den analyse, vi nu har lavet, at problemet er stort og udbredt. Det er ikke kun noget, der finder sted hos småkommuner eller små institutioner, det er meget udbredt, siger Kevin Leig Bengtsson til DR Nyheder.

Flere it-systemer flere fejl

Aarhus Kommune offentliggjorde i sidste uge, at man som følge af en menneskelig fejl havde lagt cirka 1.600 cpr-numre på borgere i kommunen på internettet. Oplysningerne lå tilgængelige i næsten et år.

Hvert cdr-nummer med tilhørende navn blev ved en fejl lagt på internettet sammen med titlen på et brev sendt fra kommunen til borgerne. Denne lækage er derfor ikke en del af DR's undersøgelse.

It- og Digitaliseringschef i Aarhus Kommune Rasmus Ry Nielsen mener, at de mange lækager blandt andet hænger sammen med, at kommunerne får flere og flere it-systemer.

- Der er tale om menneskelige fejl, og mulighederne for fejl stiger i takt med, at vi får flere nye systemer, som bliver brugt af personale, der ikke er uddannet til at bruge dem, siger han.

Kommuner får tilbudt hjælp

DR Nyheder har haft adgang til Udbudsvagtens materiale og har kontrolleret oplysningerne bag konklusionerne.

Oplysningerne vil ikke blive delt med andre, og Udbudsvagtens direktør, Kevin Leig Bengtsson, oplyser, at han vil kontakte de berørte kommuner og tilbyde at hjælpe dem med at stoppe de aktuelle lækager.