Få unge taler med en studievejleder

Tre ud af fire studenter har aldrig drøftet fremtiden med en studievejleder, og det bekymrer gymnasielærerne.

Om få uger springer studenterne ud, men en ny undersøgelse viser, at tre af fire af dem ikke har talt med en studievejleder. (Foto: © Scanpix)

Om få uger springer de første studenter ud og videre i livet.

Samfundet vil gerne have, at de hopper hen til en videregående uddannelse, men en undersøgelse fra Uddannelsesministeriet viser, at tre ud af fire studenter aldrig har haft en personlig samtale med en studievejleder for at få hjælp til at vælge et studium. Det skriver Jyllands-Posten.

Det får både elever, lærere og rektorer på gymnasierne til at stille spørgsmål ved, om studievejledningen fungerer godt nok set i lyset af, at mange stadig falder fra en videregående uddannelse.

32 procent opgiver

Eksempelvis er det 32 procent af alle, der går i gang med en bacheloruddannelse, der opgiver studiet.

- Vores bekymring har hele tiden været, at eleverne ikke får den vejledning, de har brug for til at træffe et kvalificeret valg af uddannelse, når vejlederne ikke længere sidder på skolerne til daglig, siger Annette Nordstrøm Hansen, formand for gymnasielærerne.

- At så få svarer, at de har haft personlig kontakt til Studievalg, tyder på, at der er behov for at se på, om vejledningen fungerer godt nok, siger hun.

Vejledning er samlet

Tidligere var der studievejledere på hver enkelt ungdomsuddannelse, men i dag er vejledningen samlet på studievalgscentre syv steder i landet.

Vejlederne herfra besøger ungdomsuddannelserne, hvor eleverne kan booke en tid til en samtale. Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen er ikke indstillet på at ændre studievejledningen.

/ritzau/